Skip to content
papiruszportal.hu

papiruszportal.hu

egy korszak kulturális lenyomata

  • A papiruszportál
  • Korboncnok
  • Fülvájó
  • Iskola a határon
  • Nyitott könyv
  • Színes papiruszok
  • Kulturális kalendárium
  • Impresszum
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Toggle search form
  • Család- és keresztnevek enciklopédiája Archívum
  • Humperdinck, Richard Strauss és Mahler a Művészetek Palotájában Archívum
  • Hegedűversenyek hétvégéje Egyéb kategória
  • Ráth György és munkássága Archívum
  • Tihany – a Balaton csodálatos koronája Archívum
  • A „legnagyobb” angol író: Aldous Huxley Archívum
  • Degas-tól Picassóig Archívum
  • Muzsikus-anekdoták Archívum

Ínyenceknek

Posted on 2024.06.25.2024.12.19. By admin Nincs hozzászólás a(z) Ínyenceknek bejegyzéshez

Gödöllői királyi szakácskönyv

(a papiruszportal.hu archívumából [2009])

Szerző: leho

Második, bővített kiadásban jelent meg nyáron a Gödöllői királyi szakácskönyv, mely egy ma divatos gasztronómiai kiadványnál jóval több, hiszen a receptek mellett kultúrtörténeti csemegéket is felszolgál. Sisi, Ferenc József, Gizella, Rudolf és Mária Valéria étkeiről, étkezési szokásairól, róluk fennmaradt, az étkezéshez köthető anekdotákról olvashatunk. A tetszetős kiadványt archív és az ételekről készített mai felvételek, grafikák, étlap, menetrend stb. teszik még színesebbé.

Nem ez az első kötet Szabó Margit tollából és az Aquincum Kiadó gondozásában, amiről írunk. A Gödöllői Királyi Kastély volt sajtófőnöke és nem mellesleg a Sisi Baráti Kör alapító titkára a kultúrával és a hagyományokkal való foglalkozást munkaköri feladatai mellett hobbiból is űzi. Ennek ékes példája volt Sisi képeskönyve és legutóbb a Rudolf trónörökösről szóló olvasókönyv. A Sisi Baráti Kör nem csupán kipipálja a rubrikákat önigazolásként, hanem élő, lüktető civil szerveződésként programokat szervez, járja a Sisi-emlékhelyeket, kapcsolatokat és hagyományt ápol. Nagyon rokonszenves szervezet.

A kötet elsődleges érdeme – lévén szakácskönyv – a szép és gondos kiállítás mellett a korabeli étkek leírása. A minap voltam egy olyan kiállításmegnyitón, ahol a kiállító saját készítésű palacsintáival vendégelte meg az érdeklődőket. Gémesi György gödöllői polgármester a kötet ajánlójába arról ír, hogy a (kiegyezés után királyivá avanzsáló) kastélyt építő Grassalkovich Antal különleges palacsintával (Gombás-zöldborsós Grassalkovich-palacsinta) fogadta Mária Teréziát (aki Sisivel ellentétben nem kényeztette el a magyarokat látogatásaival, mint az nemrég egy kriptabejáráson is elhangzott). És ha a magyar történelem kevés lenne kedvcsinálónak, E. T. atyja, Steven Spielberg is odavolt gödöllői látogatása során a kürtőskalácstól.
Az egyszerűbb ételek (pl. paradicsomos káposzta) mellett természetesen a kötetbe kerültek a királyi nívót mutatók is (pl. szalonka májas pirítóssal), és a receptek mellett mindig kapunk egy rövid életrajzi leírást is az uralkodócsalád tagjairól, a kastélyalapítóról, bablevese kapcsán a „nagy mesemondóról”, a kiegyezés tető alá hozóiról (Deák Ferenc és Andrássy Gyula), Ferenczy Idáról, a legnagyobb magyarról vagy éppen Blaha Lujzáról.

A gyarló gurmanok mellett így a történelemfogyasztók is megkapják a magukét. Noha néha édesszájú és gyomrát szerető ember lévén a főfogások és a desszertek (arányuk majd egyforma) is étvágygerjesztőek, sőt az egyiket ki is próbáltuk, és nem csalódtunk benne (szegedi gulyás), a kötet számomra legfőbb értéke a kultúrkörnyezetbe ágyazása, körítése. Nemcsak az derül ki belőle, hogy Ferenc József a kedvence tafelspitzét (tányérhús) mivel helyettesítette vadászatai során – ahol, mivel nem oktrojált, hanem természetes közegének számított, egészen emberi vonásokat is mutatott –, vagy hogy az udvari vonat 49 perc alatt ért Gödöllőre, hanem az is, hogy „a nemzet csalogányának” Gödöllőn volt nyaralója, és híresen jó háziasszony is volt – ezt többek közt Blaha Lujza tortája is igazolja.
Szabó Margit azonnal lemondhatna titkári tevékenységéről, ha nem lenne a könyvben az 1967. évi koronázási menü, de ott van (Sévigné-levessel kezdődött június 8-án, és június 9-én a pesti Vigadóban persze volt tányérhús is császár módra). Megtudjuk, hogy 1885-ben az Országos Általános Kiállításon a dobostortát a királyi párnak a feltaláló tálalta fel, Dobos C. József. A dobostorta a fitneszhajlamú Sisi kedvencévé vált és Érdemkeresztet „aggatott” a cukrász mellére (Dobos inaséveiben az Andrássy családnál dolgozott). Mosolyt fakaszt az ember arcára – még október 7-én is – a bécsi és budai királyi étkezési rend: Ferenc József hosszú, unalmas, kötelező rossznak tartva elég hamar letudta az ebédet, ennek következtében amikor befejezte az étkezést, annak vége is volt. Így az udvar tagjai és a meghívottak többnyire éhesek maradtak, s vagy előtte, vagy utána másutt kellett megebédelniük, aminek igencsak örültek a bécsi Burg és a budai Vár melletti vendéglők tulajdonosai, így a Tabán melletti Burgzsandáré is. A jobbnál jobb történeteknek se vége, se hossza. És természetesen a kötetbe kerültek gödöllői specialitások is.

Mindent egybevetve a szakácskönyv kiváló történelmi olvasókönyv is, szórakoztatva, könnyedén mesél és tanít. Benne igen, de rajta nem találtunk fogást. A vendéglátóiparban dolgozóknak kötelező, mindenki másnak melegen és hidegen ajánlott olvasmány.

Fülszöveg

Szeretné megkóstolni Sisi kedvenc süteményeit? A nádszálkarcsú királyné ugyanis szerette a finomságokat, kedvencei közül az Erzsébet-karika és délutáni csemegéjének receptje is olvasható a Gödöllői királyi szakácskönyvben. Evett már tafelspitzet? Biztosan, hiszen Ferenc József uralkodói konyhájában nevezeték így a főtt marhahúst, amihez őfelségének kapros zöldbabfőzeléket vagy éppen parajkrémet tálaltak. A Gödöllőn sokat tartózkodó királyi gyerekek, Gizella, Rudolf és Mária Valéria kedvenc fogásait is megismerheti, sőt még a császár-király „barátnéja”, Schratt Katalin kuglófjának leírást is. A bécsi Burgtheater színésznője reggelente frissen sütött csemegével kedveskedett legkegyelmesebb hódolójának. Egy másik, magyar színésznő, a nemzet csalogánya kedvenc tortáját is megsütheti: Blaha Lujza a királyi családhoz hasonlóan gyakran pihent Gödöllőn.

A második, bővített kiadásában megjelenő szakácskönyv az olvasók javaslatára közli a kastély híres vendégei: Kossuth Lajos, Petőfi Sándor és Széchenyi István egy-egy kedvenc étkének receptjét.

Szabó Margit: Gödöllői királyi szakácskönyv

Aquincum Kiadó – őfelsége Bt., Gödöllő, 2009

Második, bővített kiadás
Borító- és gödöllői kastélyfotók: Hapák József
Ételfotók: Oláh Csaba
ISBN 9789638661542

Archívum Tags:Korboncnok, Nyitott könyv, Színes papiruszok

Bejegyzés navigáció

Previous Post: A dzsesszen keresztül az avantgárdig
Next Post: Még jobb

Related Posts

  • Lackfi János világa I. Archívum
  • Könyvfesztivál 2005: Szembesülés Archívum
  • Paganini két hegedűversenye Archívum
  • Az érvényes manír Archívum
  • UMZE-hangverseny Ligeti György tiszteletére Archívum
  • Harmonia Humana Archívum

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Archívum

  • 2025. május
  • 2025. április
  • 2025. március
  • 2025. február
  • 2025. január
  • 2024. december
  • 2024. november
  • 2024. október
  • 2024. szeptember
  • 2024. augusztus
  • 2024. július
  • 2024. június
  • 2024. május
  • 2024. április
  • 2024. március
  • 2024. február
  • 2024. január
  • 2023. december
  • 2023. november
  • 2023. október
  • 2023. szeptember
  • 2023. augusztus
  • 2023. július
  • 2023. június
  • 2023. május
  • 2023. április
  • 2023. március
  • 2023. február
  • 2023. január
  • 2022. december
  • 2020. február

Kategóriák

  • Archívum
  • Egyéb kategória
  • Naptár
  • Papiruszportal

Legutóbbi bejegyzések

  • Két mű, két világ
  • Keller, Kremer és Schubert
  • Hangszínek bűvöletében – hangszerelés felsőfokon
  • Orosz művek, orosz előadók a Müpában
  • Szokolov, Byrd és Brahms – valamint Chopin és Bach

Legutóbbi hozzászólások

  1. Enescu, Richard Strauss és a hegedű-zongora szonáta műfaja szerzője Május 4. – papiruszportal.hu
  2. Bohémélet szerzője Április 28. – papiruszportal.hu
  3. Az utolsó tangó szerzője Április 28. – papiruszportal.hu
  4. Fabio Luisi és Jordi Savall a Művészetek Palotájában szerzője A humánum Beethovennel és Schuberttel – papiruszportal.hu
  5. Savall, a csoda szerzője A humánum Beethovennel és Schuberttel – papiruszportal.hu
  • Január 14. Naptár
  • Solti György utolsó felvétele Archívum
  • Mandel Róbert: Magyar népi hangszerek – a Kossuth albuma Archívum
  • Tihany – a Balaton csodálatos koronája Archívum
  • Neil Gaiman Archívum
  • Prága, a száz torony városa 3. Archívum
  • A jó kalandregények nyomdokain Archívum
  • Macbeth az Operában Archívum

Copyright © 2003-2024 papiruszportal.hu

Powered by PressBook News WordPress theme