Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainOzorai példa 1. – Közel 1,5 milliárd forintos fejlesztéssel megújul az ozorai reneszánsz várkastély

Szerző: korboncnok, fotó: leho
2012. október 28.

 Közel 1,5 milliárd forint európai uniós és állami támogatással valódi reneszánsz világ születik a Tolna megyei Ozorán. Erről írt alá támogatási szerződést a fejlesztés helyszínén dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (NG) igazgatója és Sebestyén Attila, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség operatív igazgatója. A rendezvényen köszöntőt mondott Hirt Ferenc, országgyűlési képviselő és Schranz Istvánné, Ozora polgármestere.

A hasonszőrű korboncnokok számára remek hír, hogy egymást követő napokon két fontos szerződést írt alá a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója, Varga Kálmán. Több mint 1 milliárd forintos, EU- és állami támogatással tovább folytatódhat a eszterházai (Fertőd) Esterházy-kastély felújítása, illetve 1,5 milliárd forint uniós és állami támogatással valódi reneszánsz világ születik a Tolna megyei Ozorán.

 

Tovább folytatódik az eszterházai (Fertőd) Esterházy-kastély felújítása

A III. ütem támogatási szerződését október 24-én írták alá. Ebben a szakaszban a kiskastély épületrekonstrukcióját, a Mária Terézia kiállítási szárny és egy barokk színházkiállítás kialakítását végzik el. A II. ütemben csaknem 2 milliárd forintos, ugyancsak uniós fejlesztés részeként restaurálják egyebek között a hazánkban egyedülálló kínai lakk-kabinetet, a porcelánkabinetet és a kastély fogadóterét, valamint befejezik a bábszínház és a narancsház helyreállítását és a télikert szintsüllyesztését is. A Széchenyi-terv keretében párhuzamosan zajlik egy 200 milliós kertrekonstrukciós beruházás: 2013-ra megújul a kastély északi parkjának patakparti területe, valamint megvalósul az angolkert helyreállítása és a 20 ezer tős Esterházy-rózsakert kialakítása is. Az NG uniós támogatásból 50 millió forintot nyert a kastély gyermekmúzeumának kialakítására és múzeumpedagógiai munkára.

Nézzünk a PC hír mögé! Örvendetes, hogy például a Szépművészeti (a példa nem véletlen, itt láttam az eredeti Castagno-művet) jobbnál jobb és nagyobbnál nagyobb szabású kiállításokat rendez évről évre. Ám én legalább annyira vagy még fontosabbnak tartom, hogy ne csak egy roadshow keretében lássunk világhírű művészeti alkotásokat, hanem még éppen meglévő, el nem pusztult és felújításra szoruló kulturális tollainkkal is ékeskedjünk. Jelen esetben ilyen a kora reneszánsz építészet első magyarországi épületének rekonstrukciója, pontosabban egy a felújításnál jóval nagyobb léptékű beruházásról van szó, amely remélhetően két év alatt lezajlik a Tolna megyei településen.

    
 

Végezzünk egy kis időutazást! Ki is volt Filippo Scolari? A név a futballszeretők táborában elég jól cseng, ám vélhetően a Filippo keresztnévvel együtt már kevésbé. Luxemburgi Zsigmond (1387–1437) egyik főembere eddig nem sűrűn került történészeink látómezejébe. Az NG egy olasz nyelvű munkát épp most fordíttat, hogy a fejlesztéssel párhuzamosan az Ozorát felvirágoztató Ozorai Pipót minél jobban megismertesse. Mit tudhatunk meg a Mediciek városállamából érkező kereskedősegédről a neten barangolva?

    
 

Filippo Spano a Pallasban és a Hóman–Szekfűben

Családi nevén Scolari Fülöp, firenzei származásu magyarrá vált hadvezér. Ozorai nevét onnan kapta, hogy magyar leányt, Ozorai [András lányát,] Borbálát vette nőül [1399-ben]. 1387 előtt mint ifju került Demeter esztergomi érsek udvarába, ennek halála után pedig Zsigmond király szolgálatába lépett át. Az 1403-iki felkelés leveretésében nagy része volt s ettől kezdve gyorsan emelkedett a hivatalok lépcsőin. 1407–1426. években az annyira fontos temesi főispánságot birta, ugy hogy kortársai e miatt közönségesen csak Ispán Fülöpnek nevezték; egyúttal királyi kincstartó és a királyi sókamarák igazgatója volt. 1410. Kapy Andrással együtt őt küldötte Zsigmond király XXIII. János pápához követül s csakugyan létre is hozta a pápa és a király közt a kiegyezést. Az 1411-1412-iki velencei nagy háboruban ő volt a magyar sereg vezére. Sacilénél megverte a velenceiek seregét, de Treviso ostrománál meg ő szenvedett vereséget, ugy hogy a háboru szinhelyét odahagyta. 1423. jókora sereggel Havasalföldre ment s ott közel Bolgárország határához a törököket keményen megverte. 1425. Dán vajda érdekében még egyszer hadat vezérelt Oláhországba, a következő évben pedig Galambócnál aratott győzelmet nagy számu török csapat fölött. Még ez év végén Lippán hunyt el. [Nemcsak kiváló katona volt, hanem kereskedelmi tapasztalatainak köszönhetően fontos gazdasági pozíciókat is sikerrel töltött be, ő felügyelte az arany- és sóbányákat, 1406–1407-ben kincstartó volt. Később várat épített Ozorán, és a falut mezővárosi rangra emelte. Temesi ispánként kiemelkedő szerepe volt a Magyarországot védelmező végvárrendszer kiépítésében.] (A Pallas nagy lexikona, [] kiegészítések a Wikipédiából, letöltve 2012. október 28.)

Zsigmond másik idegen hadvezére, az Ozorai-vagyont felesége kezével öröklő Scolari Fülöp, már egészen más fából volt faragva. Ez a hirtelen magasbaszökő firenzei kalmárfiú típusa volt az ébredő renaissance kalandorvitézeinek. Tehetséges és szerencséskezű hadvezér, ügyes diplomata, a művészeteknek is értője és ápolója, de semmi lelkiismereti aggályt nem ismerő, kíméletlen politikus, a köztudat szerint Zsigmond legtöbb kegyetlenkedésének értelmi szerzője volt. (Magyar történet, Szekfű Gyula)

    
 

A XX. század közepéig élt ez az eléggé egyoldalú kép, mely egy kivételes intelligenciájú és tehetségű, polgári származású talján (!) páratlan honi (machiavellista) karrierjét mutatja be. Az október 25-i nevezetes tollvonás alkalmából láthattunk egy kisfilmet, mely a Filippo Spano néven is ismert személyiséget egy másik oldaláról mutatja be. Ozorán, a birtokközpontban mintaszerű gazdaságot és a kora reneszánsz építészet első magyarországi épületét hozta létre. Tizenhét kolostort, illetve egyházi jellegű épületet emeltetett, hithű katolikus, és jól jellemzi egy leírás, miszerint az évek óta köszvénnyel küzdő hadvezérnek azt tanácsolta orvosa, hogy vérbő életet éljen, tartson ágyasokat stb. Az önmagában rokonszenves kuruzslói hozzáállásra akként felelt, hogy inkább legyen rövidebb az élete, mint hogy a felesége mellett ágyasokat tartson.

  

A korábbi egyoldalú képen alaposan javított Engel Pál Ozorai Pipo emlékezete című művében, melyben egyértelműen altruistaként mutatja be a bárót. Az azóta történt reflexiók alapján úgy tűnik (például Süttő Szilárd), hogy az igazság ha nem is odaát van, de a kettő között: Ozorai Pipo egy nagy tehetséggel megáldott, fényes karriert befutó (gondolkodásában) humanista birtokos, politikus volt, aki a kínálkozó lehetőségeket mértékkel kihasználva gyarapította vagyonát is. Ne feledjük azt sem, azért a harmadik személy volt, akinek sikerült Székesfehérváron a királyi családok mellé temettetnie magát. Mindezekkel együtt áll, amit Schranz Mónika, az NG ozorai csoportvezetője mondott, Ozorai Pipót jó (hús-vér – tenném hozzá) példaként lehet állítani a fiatalok elé. Nem kell hibátlannak mutatni, és akkor nem marad kezünkben az aranyozás. (Folytatjuk)

  
 

Kapcsolódó anyagaink:
Sárospatak


Oldaltérkép