Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainTen Years In Rock – tízéves a Cry Free

Szerző: Papiruszportál – leho
2006. január 25. 15.00

 A Cry Free (Deep Purple Cover Band) élő lemezfelvétellel egybekötött 10 éves születésnapi szuperkoncertjére január 27-én a Wigwamban, Magyarország legnagyobb rockklubjában kerül sor. A koncert mottója és az élőben rögzítendő kép- és hangfelvételekből kiadni tervezett dupla élő CD és DVD címe: Ten Years In Rock, mely egyszerre utal az együttes jubileumára, illetve a koncert egyedülálló műsorára.
A koncertről és a jubileumról Scholtz Attila zenekarvezetővel-énekessel beszélgettünk.

 Cry Free in Rock

A program tartalmazza többek között a Deep Purple legendás In Rock című lemezét, melyet teljes terjedelmében még maguk a szerzők sem vittek színpadra 36 évvel ezelőtti megjelenése óta. Nem hiányozhatnak persze az aktualitások sem, ezért a csapat a DP októberben megjelent új, Rapture Of The Deep című albumáról is bemutat dalokat.
A jubileumi koncerten színpadra lép a Cry Free összes valaha volt tagja, továbbá sztárvendégként Szekeres Tamás gitáros (Omega) és Póka Egon basszusgitáros (P. Mobil), akikkel a zenekar számos projektben részt vett az évek során.

 Szekeres és Póka a Szekeres Projectben

A koncertről és a jubileumról Scholtz Attila zenekarvezetővel-énekessel beszélgettünk.

– Tíz év elég hosszú idő egy rockzenekar életében az ezredforduló táján. Mennyire volt rögös ez az út? Milyen állomásai voltak?
– A kezdetekkor az jelentette a nehézséget, hogy a mostanában tomboló „tribute band-alapítási mozgalomnak” semmi előzménye nem volt még, úgyhogy nekünk kellett kitaposni az utat. Mindenki arról beszélt, hogy „jó ez a Deep Purple, de kéne más számokat is játszani a sikerhez”. Mi viszont kitartottunk az eredeti elképzelésünk mellett, és az idő minket igazolt. Később az ideális zenekari tagság megtalálása jelentette a kihívást. Mostanra szerencsére ezt is sikerült elérnünk, ugyanis a jelenlegi felállás már hatodik éve működik együtt. Amúgy a Cry Free soha nem volt nagy átjáróház, a második dobos, billentyűs és basszusgitáros, valamint a harmadik gitáros játszik mellettem mint alapító énekes mellett. A korábbi felállások is számos értéket képviseltek, ami hallható is lesz ma este a Wigwamban: az összes eddigi tag színpadra lép majd, mégpedig az eredeti felállásokban. Sok tehetséges zenész és jó arc volt köztük, de némelyiküknél az elhivatottság volt kevés, másoknál a szorgalom, több esetben pedig a „rendes életforma” interferált a rock ’n roll életformával. A jelenlegi csapat minden tagja született rock ’n roller, egyikünkről sem hinném, hogy valaha is abbahagyná a zenélést!

– A műfaj élt már meg jobb napokat is. Hiába szóltok autentikusan – láttuk többször is –, ezt a zenét nagyon nehéz eljuttatni a közönséghez. Mi inspirál?
– Igazad van, ez az előző témához is szépen kapcsolódik. Annak idején az is probléma volt, hogy a rockzene teljesen kiszorult a mainstreamből, de talán még az undergroundból is, az igénytelen, kis pinceklubok szintjére süllyedt, és mivel semmi perspektíva nem volt benne, a szervezők, klubtulajok közül is eltűntek a lelkes, kreatív, tisztességes és bátor arcok. Szélmalomharcnak tűnt az egész, nem is csodálkoztam, hogy sok régi tag feladta a harcot. A bandák is sorra szűntek meg, büszke vagyok rá, hogy a Cry Free még csak szünetet sem tartott, bennem fel sem merült, hogy feladjuk a küzdelmet! Jelenleg jobb a helyzet, „rock is back”! A Deep Purple (és így a cover band) helyzete (is) azért érdekes, mert az a muzsika sosem volt „divatos”, vagy ahogy Roger Glover, a zenekar basszusgitárosa fogalmaz, „az egyetlen divatos dolog az volt, hogy ne szeressék a bandát”. A Purple muzsikáját így nem befolyásolták a divatirányzatok. Igaz, hogy a tv, rádió sosem játszotta őket, de így legalább nem is tudtak „eltűnni”. Viszont egy nagyon masszív és örök rajongói bázis mindig rendelkezésükre (és rendelkezésünkre) áll, úgyhogy erre a zenére mindig is lesz igény. Más kérdés, hogy az idők változtak, és a 70-es évek zenei szabadságát nem lenne érdemes megkísérelni erőltetetten visszaidézni. Ha megfigyeled, a Purple koncertjeiről is szinte teljesen eltűntek a parttalan jammelések, amelyek a maguk idejében persze fantasztikusak voltak, és mi, DP-fanok a mai napig imádjuk őket, nekünk is észre kellett venni, hogy egy hosszabb szóló vagy instrumentális jam hallatán megcsappan a színpad előtt tömörülők száma. Ez a XXI. század, pörgősebbre kell venni a dolgokat. A hangzás a másik tényező, ami teljesen megváltozott. Mi sokáig törekedtük rá, hogy egy az egyben úgy szóljunk, mint hőseink a hőskorban, de rájöttünk, hogy jelenleg maguk is sokkal modernebben szólnak, nekünk is „meg kell dörrennünk” az ezredforduló követelményeinek megfelelően. Ami az inspirációt illeti, van bőven, hiszen a mi működésünk egy fontos küldetés, pont azért, mert ez a csodálatos zene nem hallható a rádióban és nem látható a tévében, mi vagyunk az a csatorna, amin keresztül a fiatalok megismerhetik ezt a feelinget. Ilyen értelemben jól is teljesítünk, mert közönségünk fele tizen-, huszonévesekből tevődik ki.

– 2005 végén, 2006 elején több a klub, mint néhány évvel ezelőtt?
– Abszolút, és ami legalább ugyanannyira fontos, a színvonaluk is emelkedett. Újra izgalmasan cseng a „rock” szó zenei, kulturális, de akár üzleti és médiavonatkozásban is.

– Mi történt tavaly óta, amikor kormányzati lépésként a klubélet támogatást ígérték?
– Egy év alatt konkrét változás nem volt érzékelhető, legalábbis a mi szemszögünkből. Talán szervezői oldalról jobban követhető az ilyesmi. Mi a lemezkiadást segítő új lehetőségekben bíztunk, és megpályáztunk egy ilyen jellegű kormányzati támogatást, de negatív tapasztalataink voltak. Bár minden kritériumnak megfeleltünk, nem nyertünk, és értesültünk róla, hogy más, kevésbé jogosult bandák jutottak ismét támogatáshoz, természetesen protekció útján. Egyébként a zenekar pályafutása során egy fillér támogatást sem kapott semmilyen módon, mindent önerőből valósítottunk meg, ami persze nem könnyű, pláne úgy, hogy egyikünk sem Rockefeller. Maximum rockeRfeller! Ezen egyébként változtatni szeretnénk, tettünk is lépéseket, de azért egy további szponzorcéget sem tántorítanék el a megkeresésünktől! 

– A Cry Free Deep Purple Cover Band. Meg lehet élni ma ebből Magyarországon?
– Nem. Sajnos ebben az országban a Tankcsapdán, a Hooligansen és az Eddán kívül nem nagyon él meg a rockzenélésből senki.

– Mivel foglalkoztok „civilben”?
– Kállai Jani gitáros zeneoktatással foglalkozik, Blaskó György dobos a Honvéd Együttes stúdiójában dolgozik, Kecskeméti Csaba basszusgitáros és Soulavy Gábor billentyűs a MÁV-nál dolgoznak (Csabi állomásfőnök), jómagam angoltanár vagyok.

– Milyen fellépéseitek lesznek a közeljövőben? „Nyakunkon” a Deep Purple-koncert is…
– Viszonylag friss hír, hogy március 5-én az A38 hajón a német Acceptből megismert metállegenda Udo vendégei leszünk. Jelenleg azonban elsősorban a 10 éves jubileumi koncert foglalkoztat bennünket, ui. már kb. fél éve megkezdtük a felkészülést a különleges műsorra. El sem hiszem, hogy eljött ez a bizonyos január 27-e, amit már olyan régóta emlegetünk, olyan sokféle vonatkozásban. Remélem, jól sikerül a buli, rengeteg munkánk van benne.

– Végül, de nem utolsósorban: mivel rukkoltok ki a jubileumi koncerten?
– A koncert mottója, az élőben rögzítendő kép- és hangfelvételekből kiadni tervezett dupla live CD és DVD címe Ten Years In Rock, mely egyszerre utal az együttes jubileumára, illetve a koncert egyedülálló műsorára. A program tartalmazza többek között a Deep Purple legendás In Rock című lemezét, melyet teljes terjedelmében még maguk a szerzők sem vittek színpadra 36 évvel ezelőtti megjelenése óta. Nem hiányozhatnak persze az aktualitások sem, hiszen, mint említetted, „nyakunkon” a Deep Purple-koncert (hál’istennek!), ezért a DP októberben megjelent új, Rapture Of The Deep című albumáról is játszunk ma este. A jubileumi koncerten színpadra lép a Cry Free egykori tagjai mellett sztárvendégként Szekeres Tamás gitáros (Omega) és Póka Egon basszusgitáros (P. Mobil), akikkel a zenekar számos projektben vett részt az évek során. A Deep Purple Cover Band életében először (és talán utoljára) hallható lesz egy óriási Rainbow-sláger is. További újdonságokkal is készülünk, de ez maradjon meglepetés. Az eseményről, akárcsak a 2005-ös Purple (r)Evolution lemezbemutatóról, kép- és hangfelvétel készül. A tavalyi felvételekből készült (r)Evolution Live című dupla CD is a koncerten lesz először kapható, a Ten Years In Rock Cry Free pólóval egyetemben. Gyertek el, ünnepeljünk együtt! 

Információ:
Scholtz Attila zenekarvezető
scholtz.attila@chello.hu

Link:
www.cryfree.hu


Oldaltérkép