Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainAz Európa Könyvkiadó megvásárlása

Szerző: leho
2006. május 25. 15.11

 Tavaly nagy visszhangot váltott ki könyves berkekben, hogy a Pécsi Direkt Kft. megvette az Európa Könyvkiadót. Sokan találgatni kezdtek: vajon mi a célja Matyi Dezsőnek ezzel az integrációval? Azóta szerencsére elcsitultak a hullámok; az Európa ugyanolyan (jó) színvonalú, jellegű könyveket ad ki – de többet. S a kiadónál sem történt érdemi változás. Az azóta eltelt időről, benyomásokról kérdeztük M. Nagy Miklóst, a kiadó egyik főszerkesztőjét.


– Vágjunk a közepébe: hogyan zajlott az integráció?

– Azzal, hogy a Pécsi Direkt Kft. lett az Európa tulajdonosa, a kiadó nem veszítette el a függetlenségét. Lényegében ugyanúgy működünk tovább, mint eddig.

– A kereskedelemben az Alexandra nagyon erős, gondolom, itt azért történtek-történnek változások.
– Az Alexandrának köszönhetően egy nagy, megbízható kereskedelmi hálózat áll mögöttünk,

Matyi Dezső: „…az Európa a legjobb kiadó. Nem az én érdemem, hogy megvehettem. Ezért nem szólok bele a működésébe sem. Néhány dolgon persze változtatni fogunk, bővíteni a repertoárt, de lényegében nem kell hozzányúlni.”
(
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=103231)
amely nemcsak kereskedelmi, hanem kommunikációs térként vesz körül bennünket, s reklámmal, marketinggel is kiemelten foglalkozik. A könyveink eladása szempontjából bővültek tehát a lehetőségeink. Ami a részleteket – és a hosszabb távú kereskedelmi terveket, illetve ezeken belül az Európa szerepét – illeti, azokról a tulajdonost lenne érdemes megkérdezni.

– Felvetődött egy-két új, könnyedebb kiadványuk kapcsán, hogy kommercializálódnak. Milyen repertoárbővülésre gondolt az ügyvezető tulajdonos? Az eddigi mintegy 180-200 címnél többet jelentetnek meg, illetve olyan területekre is kirándulnak, ahová eddig nem?
– A tulajdonosváltás óta nem történt semmilyen profilváltás. A tulajdonos az eddigi színvonal megőrzését várja tőlünk. Annál is inkább, mert ehhez – vagyis az igényes irodalom kiválasztásához, gondozásához – értünk leginkább, ezt szeretjük csinálni, és mindeddig így – azaz nem ennek ellenére, hanem ennek köszönhetően – tudtunk nyereségesek lenni. Egyszóval szó sincsen bármiféle, a kommercializálódás irányába ható elmozdulásról. A repertoár bővítésének tervét a szerkesztőség is örömmel fogadja – mindig is több kiváló szerzőt, könyvet szerettünk volna bemutatni a magyar olvasóknak, mint amennyit józan üzletpolitikával felvállalhattunk, és gyakran fájó szívvel mondtunk le általunk bevezetett írókról.


– Mi számított sikernek a könyvfesztiválon?
– Büszkék voltunk rá, hogy az Európa standjánál mindig óriási tömeg volt a dedikálásokon. Kiemelkedő siker volt természetesen a fesztivál nagydíjasának, Jorge Semprúnnak az új könyve, a Húsz év, egy nap – talán ő maga sem gondolta, hogy Magyarországon ilyen sokan lesznek
kíváncsiak rá. Nagy volt az érdeklődés Michka Assayas Bono Bonóról című könyve iránt is: a magyar származású francia író interjúkötete úgy mutatja be Bonót, az ír U2 együttes énekesét, ezt a rendkívül izgalmas embert, hogy az nemcsak a rajongók számára lehet érdekes. A fesztivál alkalmával megünnepeltük Samuel Beckett születésének századik évfordulóját is – éspedig egyszerre négy kiadvánnyal. Ezektől óriási eladott példányszámot
Európa Könyvkiadó
A kiadó jogelődjét 1946-ban hozták létre, jelenlegi nevét 1957-ben vette fel. Profilja kezdettől fogva a világirodalom klasszikus és reprezentatív kortárs alkotásainak megjelentetése. 1993 óta százszázalékos magyar magántulajdonban, kft.-ként működik. Megalapítása óta meghatározó szerepet játszik a hazai könyvkiadásban. Évente jelenleg mintegy 200-250 címet jelentet meg 1 millió körüli példányszámban; ezeket a könyveket 20-30 nemzet műveiből válogatják, 15-20 nyelvből fordítják. Számos nagy ügynökséggel és könyvkiadóval állnak kapcsolatban. A kiadónál tíz felkészült, több nyelvet ismerő szerkesztő tevékenykedik.
(
http://www.europakiado.hu/index.php?l=h&s=2)
nem is vártunk, de sikernek tekintjük az Ír est iránti érdeklődést és a Beckett-könyveink kritikai fogadtatását. S biztosak vagyunk benne, hogy ezek a könyveink longsellerek lesznek, azaz hosszabb távon szépen fogynak majd. Egyébként is úgy érezzük, hogy az új struktúrában, vagyis az Alexandra könyvhálózatának köszönhetően nagyobb esélyt kapnak az olyan kiadványaink, amelyektől nem várható azonnali kirobbanó siker, de nagyon fontos, hogy az érdeklődő olvasók bármikor megtalálhassák őket. Állandó szerzőink közül a várt és megszokott érdeklődést keltette Paul Auster és Viktor Pelevin új könyve. Joseph O’Connornak A Tenger Csillaga című regénye igazi remekmű, melyet reméljük, a szerző hazai olvasói is megszeretnek.

– Mivel rukkolnak elő az ünnepi könyvhéten?
– A hivatalos listán a magyar szerzőink szerepelnek. Lator Lászlónak új verseskötete jelenik meg – azt hiszem, nem kell különösebben magyarázni, hogy ez mindig ünnepi pillanat. Szabó Magda életműsorozatában most a hangjátékait gyűjtöttük össze egy kötetbe Békekötés címmel. Kovács Istvánnak, a jeles polonistának a XX. századi lengyel történelemről szóló tanulmánykötete különleges, hiánypótló könyv. És megjelenik John Lukacs – avagy Lukács János – vadonatúj könyve Hitler és Sztálin viszonyáról.
A gazdag könyvheti kínálatunkból hadd emeljem még ki a Budapesten élő angol szerző, Bob Dent könyvét 1956-ról, amelyet angol nyelven is megjelentetünk, és a most induló Nabokov-sorozatunkat, amelyet a XX. század egyik legnagyobb klasszikusának önéletrajzi regénye, a Szólj, emlékezet! vezet be. Nick Hornby rajongóinak kedveskedve a Hosszú út lefelé című új regényét jelentetjük meg.

 Barna Imre a könyvfesztiválon Semprúnnal (fotó: Lantos p. István)

Díjak, elismerések, sikerek


A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjainak szavazatai alapján az Európa lett az akkor alapított „év kiadója” 2001-díj első helyezettje, s azóta is rendszeresen bekerül a legjobbak közé. A kiadó sikere az is, hogy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nagydíjasa már számos alkalommal az Európa állandó szerzői közül került ki (Günter Grass, Mario Vargas Llosa, Viktor Jerofejev és mások).
S hogy csak néhányat emeljünk ki az Európa munkatársai által elnyert díjak, kitüntetések közül:
2003-ban Osztovits Levente igazgató a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje polgári tagozatának kitüntetésében részesült. Várady Szabolcs, a kiadó szerkesztője pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagrend kitüntetést kapta ugyanebben az évben. Ugyancsak ő A rejtett kijárat című kötetéért Palládium-díjat kapott. Barna Imre
főszerkesztő 2003-ban megkapta az Olasz Köztársaság Érdemrendjének lovagkeresztje kitüntetést, 2006-ban pedig József Attila-díjat kapott műfordítói munkásságáért.

Link:
www.europakiado.hu
XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál I. – Az Európa Könyvkiadó
Nagy testvér I. – Egy országnyi börtön
Beharaptam: a Boborján-jelenség
„Mi az, hogy autista?”
Pünkösti Árpád: Rákosi, Sztálin legjobb tanítványa
Matthew Boyden: Richard Strauss


Oldaltérkép