Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA 2012-es AEGON Művészeti Díj kitüntetettje: Grecsó Krisztán
Visszanyomni az egót

Szerző: PP, fotó: leho
2012. március 20.

 Az AEGON Magyarország Zrt. az idén hetedik alkalommal ismeri el a kiugró jelentőségű szépirodalmi művek alkotóit az AEGON Művészeti Díjjal, amelyet élő magyar író kaphat meg az előző évben újdonságként napvilágot látott, a szakmai zsűri döntése alapján választott művéért. A 2012-es AEGON Művészeti Díj kitüntetettje: Grecsó Krisztán Mellettem elférsz című regényéért.

Amikor az ember meglátja az AEGON Művészeti Díj sajtótájékoztatóján Tegyi Tímeát és Morcsányi Gézát, akkor a magvetésben már biztos lehet, azonban annyi kötettel szerepelnek mindig a tízes listán (2012-ben öttel), hogy ezúttal is meg kellett várnunk, míg a zsűri egy tagja, most Tarján Tamás, felfedi a nyertes kilétét.
 Az állami díjak körüli évtizedes anomáliákat látva egy független szakmai díjnak egyre nagyobb a respektje, s az AEGON Művészeti Díj sok szakember szerint ma a legnívósabb irodalmi elismerés Magyarországon. Ahogy Tarján Tamás fogalmazott, ezt elnyerni nem kismiska, nem is Kis Miska nyert, hanem Grecsó Krisztián.
Eszéki Erzsébet, a program kitalálója és szervezője az eltelt hét év során jól kigondolt zsűrizési struktúrát hetelt ki. Az egyenként felkért, egymásról nem tudó zsűritagok – irodalmárok (hét fő) – neves szakemberek, folyóiratok, illetve szerzők (ha abban az évben nem érdekeltek) jelölése alapján 2012-ben egy 28 fős listából válogathattak. A munkájuk a könyvfesztivál idején kezdődik és januárig tart, miközben folyamatosan olvassák az újdonságokat. Ha valamelyikük a díjra érdemes művet olvas, ajánlhatja Eszéki Erzsébet közvetítésével a többieknek.
Tarján Tamás ezt a „pókhálószerű” rendszert egy korábbi művészeti díjas, Spiró György egyik művéből vett hasonlattal tette érzékletessé. A Kerengőben van a Porházy-féle titkos szervezet, amelyet a városatya hív össze. Csak ő tudja, hogy kik a tagok. „Erzsi Porházy Péterként létrehívott egy titkos szervezetet, amelyben az ember tudja, hogy ő tag, s amikor irodalmi berkekben mozog, méregeti a többieket, hogy ők vajon tudják-e, hogy ő tag. Erzsi időnként a pókhálójából kimozdulva csalétkeket vet nekünk, mely csalétkekre nekünk nevekkel kell válaszolni. Ez a folyamat január vége felé ért véget. Január végén tiszta Grecsót kellett önteni a poharakba.”

 Grecsó kérdésekre válaszolva
„Családregényre való története mindenkinek van, de az a nagy kérdés, hogyan lehet vele gazdálkodni. És mikor érnek ezek a történetek abba a fázisba, hogy érdemes velük szembenézni. Ez lehet terápia is, manapság nagy divatja van a Hellinger-féle családállításnak. Valamiféle megbocsátást adunk ilyenkor a családunknak, hogy szerettek és fölneveltek minket, de ebben sok kölcsönös sérelem, fájdalom és apróbb súrlódások mentén különös sebek alakulnak ki. Ezekkel nehéz szembenézni. Nem föltétlenül jókor jönnek ezek a szembenézések. (…) Már egész kisgyermekként mániákusan a felejtés ellen akartam dolgozni. Folyton faggattam nagyapámat, mit tud az ő nagyapjáról. Neki nem volt olyan nagyra nőtt egója, mint nekünk. Teljesen természetesnek vette, hogy az ő generációja semmivel sem jelentősebb, mint a kettővel vagy hárommal azelőtti. Hogy ő egy szem a láncban, annál nem több és nem kevesebb. A mi generációnk képtelen visszanyomni az egóját ebbe az alázatba. Én legalábbis képtelen vagyok. Minden tiszteletem azoké, akik vissza tudják. (…) Ezt a regényt a családom erős fönntartásokkal és szorongással fogadta. Különösen a nagynéném generációja volt egy picit dacosabb, mint az jóleső…”

 A zsűri nevében Tarján Tamás irodalomtörténész rövid indoklása
Grecsó Krisztián könyve, a Mellettem elférsz (Magvető, 2011) a manapság igen kedvelt műfaj, a családregény kereteit, poétikáját újragondolva több nemzedék krónikáját lapozza fel, széles olvasóközönséget érintve meg. A kisközösségéből kiszakadt narrátor főhős és a viharsarki („telepi”) família idő- és erkölcsszembesítő jelene, múltja felejthetetlen figurákban és megrázó élethelyzetekben bővelkedő, folyamatosan sarjadó epika. Az író a vidék–Budapest távolsággal nem szembefeszülést, hanem két különböző optikát láttat. Emelkedés-, hanyatlás- vagy kitöréstörténet helyett változások történetét komponálja, tényekből, dokumentumokból és fikcióból ötvözve. Alkotása a magyar regényhagyomány legjobb előzményeire, egészen az ezerkilencszázharmincas évekig visszavezethető, de teljeségében új, az európai regényáramokba is betagozódó, jelentékeny írásmű.

Grecsó Krisztián szakmai életrajza
1976-ban született Szegváron (Magyarország), jelenleg Budapesten él. A szegedi József Attila Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakán diplomázott. 1997-től 2006-ig a Bárka című irodalmi folyóirat szerkesztője, 2007 és 2009 között a Nők Lapja vezető szerkesztője. 2006-tól 2009-ig a Szépírók Társaságának alelnöke. 2009-től az Élet és Irodalom munkatársa.

Első sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta 2001-ben. Több utánnyomás után 2006-ban jelent meg a könyv második, átdolgozott kiadása.
2005-ben látott napvilágot Isten hozott című regénye (a Magvető gondozásában), amely 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénul, 2011-ben törökül is megjelent.
Következő, 2008-as regénye a Tánciskola volt.
A budapesti Katona József Színház 2010-ben mutatta be a Cigányok című darabját, amelyben Grecsó Krisztián – a teátrum igazgatója, Máté Gábor rendező felkérésére – továbbírta, a mába vezette el Tersánszky Józsi Jenő Cigányok című népszínművét.
A Mellettem elférsz című regénye 2011 tavaszán látott napvilágot, azóta már a negyedik kiadásánál tart. 

Főbb elismerései
Déry-, Bródy Sándor- és József Attila-díj, valamint most már: AEGON Művészeti Díj

Néhány kritika, beszélgetés, érdekesség az utóbbi egy évből:
Deczki Sarolta: Szerződés a testtel (Műút, 2011/02-03)

Takács Ferenc: Biztos pontok (Mozgó Világ, 2011/5)
Benedek Szabolcs: Az elhallgatások könyve (Népszabadság, 2011. február 12.)
Hanthy Kinga: Családi fotók (Magyar Nemzet, 2011. április 26.)
Az Élet és Irodalom kritikai beszélgetése (ÉS-kvartett)


Oldaltérkép