Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainAranyvackor-díjátadó a Kogart Házban – Interjú Gévai Csillával

Szerző: leho
2007. március 5. 15.22

 Március 5-én az Andrássy úti Kogart Házban zsúfolásig megtelt a földszinti kiállítástér. Viszonylagos könyves uborkaszezon – karácsonyon túl, könyvfesztiválon innen –, jó helyszín és legfőképpen egy kitűnő kezdeményezés kellett ahhoz, hogy ilyen sok embert megmozgasson egy gyerekkönyves díjkiosztó. A Pozsonyi Pagony kiadó és segítői a tervek szerint évente megrendezendő pályázat legfontosabb, első díjátadóján túlestek – és ez nem borulás volt, hanem jókora siker, mind a beérkezett pályamunkák száma, mind a minőség szempontjából.


A Pozsonyi Pagony
kiadó vezetője, Kovács Eszter és Paulovkin Boglárka gyerekkönyv-illusztrátor nagy fába vágta a fejszéjét, amikor egy új, gyerekkönyvírókat és -illusztrátorokat kereső, összeboronáló díjat alapított Aranyvackor néven. Az elnevezés telitalálat, jó hangzása mellett nagy hazai mesemúltja van. Ez azonban önmagában, ismerve például a média gyerekkönyvek iránti közömbösségét, nem kecsegtet sikerrel. A nagy érdeklődéshez hozzájárulhatott az is, hogy hiteles, jó nevű szakemberekből állt a zsűri: Békés Pál író, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) magyarországi elnöke; Kovács Eszter, a Pozsonyi Pagony vezetője; Lantos p. István, a Csodaceruza művészeti vezetője; Paulovkin Boglárka grafikus, illusztrátor és Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező. A fővédnöki tisztet pedig Marék Veronika író-illusztrátor vállalta.

 Harasztÿ István alkotásai......köztük a Mutatós kép

A III. Téli Gyerekirodalmi Fesztiválon 
már ízelítőt kaphattunk az Aranyvackorból. Kovács Eszter és Paulovkin Boglárka a kötelezően megfizetendő tandíj mellett beszélt a hatalmas érdeklődésről: több mint 170 pályamű érkezett, köztük nagyon sok értékes munka. Ám a nyertesek kilétét még néhány hétig homály fedte.


A Kogart Házban nagyon sokan, pályázók, hozzátartozók, kiadók, újságírók és szimpla érdeklődők jelentek meg a díjátadón. A Harasztÿ István január közepétől látható művei mellett felállított paravánokon (csak egy napig látható itt a tárlat, március 9-től 19-ig az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójába költözik át) már az eredményhirdetés előtt látszott, nagyon sok színvonalas grafika, ötlet született. A kiállítás természetesen inkább az illusztrációkat mutatta be, de néhány, asztalon elhelyezett szövegbe, kéziratba bele is lehetett olvasni.

Marék Veronika, Kovács Eszter, Scherer Péter, Lantos p. István, Paulovkin Boglárka

A díjátadó háziasszonyának felkért Csákányi Eszter, úgy tűnt, kicsit megváltozott, például szakállat növesztett: betegsége miatt Scherer Péter vette  Paulovkin Boglárka és Rófusz Ferencát a feladatát, s egy pályamunka részletével (Nádori Lídiáé) kezdte az ünnepséget. Ezután Kovács Esztert faggatta, mi ösztönözte őt arra, hogy először gyerekkönyvesboltot, majd Aranyvackort alapítson. A Pagony vezetője beszélt a honi gyerekkönyvkiadás gyerekcipőjéről s arról, hogy nagyon sok, Nyugaton és a szomszédos országokban jól bejáratott és természetes elvet, hagyományt, módszert kell itthon is meghonosítani. Ilyen példa lehet az elképzelésük szerint évente kiírandó gyerekkönyves pályázat, az Aranyvackor is [egy másik, már ötéves gyerekkönyves aranygyümölcs az Animus Aranyalmája
– a szerk.] Örömmel számolt be arról, hogy a pályázat kiírása után folyamatosan egyre többen kapcsolódtak be a szervezésbe, s ezt a számos különdíj-felajánlás is megerősíti.


Paulovkin Boglárka, Lantos p. István és Rófusz Ferenc is megerősítette, igen elégedettek a felhozatallal. Az Oscar-díjas rendező – ki ne emlékezne az 1981-es Légy című rövidfilmre – szerint az erős egyéniségű tehetségek a körülmények, a megrendelők diktálta tempó és elvárások ellenére is megőrizhetik tiszta, egyedi stílusukat, egyedi látásmódjukat. Egy nevet is említett a sok értékes pályamű szerzői közül, de ekkor még csak gyanakodtunk, hogy esetleg a nyertes lehet. Ezután a második szövegrészlet (Dávid Ádámé) hangzott fel, a különdíjak, oklevelek átadása következett (a lista lentebb), majd újabb részlet, a három közül szerintem a legsikerültebb, a Félelmetes Félixből (Gurbai Sándoré). A félig sem elmondott mese után a 100 ezer forintos fődíj nyertesére is (hold)fény derült: Rófusz Ferenc Gévai Csillának adta át a díjat Holdfényszüret című pályamunkájáért. Marék Veronika fővédnök pedig a hazai gyerekkönyv-illusztrátorok sanyarú helyzete ellenére is kijelentette, hogy senkinél nem vagyunk alábbvalóak. Örül a Kogart Ház-beli „kis Bolognának”, s az itt bemutatott művek bizakodással töltik el.

Ferenc Réka különdíjas Rófusz FerenccelSzijj Ferenc különdíjas Csuhai Istvánnal (ÉS)

A nyertesek, kitüntetettek fogadták a gratulációkat, mi pedig nyugtázhattuk, hogy nem csak a pályázat, a díjátadó is jól sikerült – most már a kiadókon a sor, hogy minél több könyvet megjelentessenek a pályaművekből, illetve más munkákban foglalkoztassák a tehetségeket.

Fődíj:
Gévai Csilla: Holdfényszüret

Különdíjak:

Kiadók díjai:

– Pagony-különdíj a legkönyvretermettebb könyvnek: Kovács Gergely – Bakondi Gábor – Mezei Gábor: Kistesóm születik
– Csimota-különdíj a legeredetibb illusztrációért: Szolnoki Beatrix
– Könyvmolyképző-különdíjak a legelevenebb szövegért: Kocsis Péter
és a legszebb, hagyományos felfogásban elkészített illusztrációért: Farkas Beáta
– Móra-különdíj: Lackfi János és Mester Kata
– Naphegy Kiadó-különdíj a pályamunka magas színvonaláért, míves kivitelezéséért, művészi teljesítményéért: Gyöngyösi Adrienn

Egyéb díjak:

– Kogart-különdíj a legötletesebb, legkreatívabb illusztrációért: Makhult Gabriella
– ÉS-különdíj a legjobb szövegért: Szijj Ferenc
– Egyszervolt-különdíj a leginkább képernyőre való képnek/szövegnek: Tasi Kata – Rubik Anna
– Csodaceruza-különdíj a legprogresszívebb gyerekkönyvtervért: Forró Orsolya és Koncz Tímea
– Minimax-különdíj – a gyerekek különdíja: Bujdosó Miklós
– a Budai Rajziskola különdíja a legígéretesebb és legfiatalabb pályázónak: Ferenc Réka

Dicsérő oklevelek:

Gyöngyösi Adrienn – Szecsődi Leó
Kun Fruzsi – Kutas József
Forró Orsolya – Koncz Tímea
Rácz Nóra – Beyle Henriett
Drescher Mária – Gurbai Sándor

Interjú a nyertes Gévai Csillával

– Gratulálunk! Kérlek, mutatkozz be, hiszen sokak számára ismeretlen vagy! A fődíjas Gévai CsillaMivel foglalkozol „civilben”?
– Köszönet a gratulációért. Magyar és kulturális antropológia szakon végeztem az ELTE-n, civilben rajzolok és tanítok.

– Mikor kezdtél rajzolni? Kik segítettek ebben?
– Kiskoromban kezdtem el rajzolni, apa és anya segített ebben :)

– Mi vagy ki motivált, hogy elindulj az Aranyvackoron?
– Amikor olvastam az Aranyvackor kiírását, pár napra rá fogalmazódott meg bennem a történet. Van egy nagyon picike unokahúgom, neki írtam és rajzoltam, Flórikának, majd megnő és elolvassa.

– Miről szól a könyv?
– A történet Flóráról szól, egy kislányról, aki nem tud aludni, és az éjszakában találkozik egy szentjánosbogárral, aki épp munkába igyekszik. Kölcsönös a rokonszenv, így Flóra a bogárral tart a fenyvesbe. Azon az éjjel Flóra megtanulja, hogy hogyan kell holdfényből képeket festeni a vándormadaraknak. Az éjszaka tele van titkokkal, de nem kell tőle félni, csak kell egy fénylő kalauz.


– Milyen érzésekkel érkeztél a díjátadóra? Mennyire tartottad magad esélyesnek?

– Előzőleg láttam az interneten a beérkezett pályaműveket. Több illusztráció nagyon tetszett  Édesanyjával az örömkönnyek utánnekem. Nem gondoltam volna, hogy én nyerem a fődíjat, azt gondoltam a munkámról, hogy megállják a helyüket a versenyben, de talán túl furcsák ahhoz, hogy nyerjek velük.

– Sejtettél-e valamit, amikor Rófusz Ferenc még az eredményhirdetés előtt elkotyogta a nevedet?
– Mosolyogtam rajta. Nagyon jólesett, hogy a Rófusz Ferenc az „epilógusban” megemlített, de ezt akkor épp úgy értelmeztem, hogy talán ez bátorítás egy meg nem kapott helyezésért. Ezt ilyenkor annyira nem lehet tudni. Tudod, én bízom a rajzaimban, akkor is bíztam volna bennük, ha nem nyerek semmit vagy nyerek egy különdíjat. 

– Milyen érzés győztesnek s leendő könyvszerzőnek lenni, hiszen a Pozsonyi Pagony ki fogja adni a művedet?
– Nagyon jó. Olyan alkotótársakra leltem a pályázat kapcsán, akikkel a későbbiekben nem versenyezni akarok, hanem velük együtt létrehozni egy olyan, magyar gyermekeknek szóló irodalmat és vizuális világot, amelyre büszke lehet a mi generációnk. Ehhez több alkotó ember kell! Szerintem nagyon fontos a humor és mellőzendő a bárgyúság. Ha színes a paletta, azt vagánynak tartom, én a merész megoldások híve vagyok!   

– Sok sikert kívánunk gyerekkönyves karrieredhez!


Oldaltérkép