Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainInterjú Nánási Yvette-tel, a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése igazgatójával

Szerző: PP
2010. május 26. 6.56

Nánási Yvette„Ha megnézzük a tagjaink listáját és kínálatát, látható, mennyire széles a spektruma az általuk megjelentetett könyveknek, milyen sokfélék is a kiadóink. Könyveik mind műfaj, mind a megcélzott korosztály tekintetében igen változatosak, s jelen van közöttük a hagyományos irányvonalat követő és a progresszív kiadványokat megjelentető kiadó is.” Két fesztivál után, de még a könyvhét előtt a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése igazgatóját, Nánási Yvette-et kérdeztük.

– 2008-ban alakult meg az egyesülés, hol tartotok 2010-ben?
– Az alakulás óta nem telt még el sok idő, egy elég fiatal szervezetről beszélünk. Az egyesülés tevékenysége az elmúlt fél évben vett igazán lendületet, ekkor fektettük le az irányvonalakat, melyek mentén haladni szeretnénk. De ennél az „iránymeghatározásnál” persze jóval több történt: azt is eldöntöttük, hogy miként érjük el a kitűzött céljainkat, s gőzerővel meg is kezdtük a munkát, aminek már látszik is az eredménye. Az, hogy az egyesülés ez alatt az idő alatt folyamatosan bővült, mindenképp jó visszajelzés, igazolja, hogy az elképzeléseink egyetértésre és támogatásra találnak a szakma szereplőinek körében.

A Csimota papírszínháza 

– Van-e élcsapatjellege az egyesülésnek, illetve gyűjtőszervezet kíván lenni? Milyen a kapcsolatotok a nem tag kiadókkal?

– Az egyesülés alapításakor célul tűztük ki a magyarországi gyerekkönyvkultúra színvonalának emelését, a magyarországi gyerekkönyvek bel- és külföldi népszerűsítését, a szakmai érdekvédelmet és a közös promóciót. Ezeket a célkitűzéseket komolyan is vesszük. Ha most megnézzük a tagjaink listáját és kínálatát, látható, mennyire széles a spektruma az általuk megjelentetett könyveknek, milyen sokfélék is a kiadóink. Könyveik mind műfaj, mind a megcélzott korosztály tekintetében igen változatosak, s jelen van közöttük a hagyományos irányvonalat követő és a progresszív kiadványokat megjelentető kiadó is. Ez a sokszínűség egyaránt jellemzi a magyar gyerekkönyvpiacot és az egyesülést is. Annak ellenére azonban, hogy a tagságot alkotó kiadók kínálata, elképzelései és stílusa ennyire sokfélék, céljaik és érdekeik azonosak, s ezeket egy ilyen szakmai tömörülésben közösen szeretnék képviselni. Az egyesülés nyitott szervezet, jelenlegi tíz tagunkhoz több kiadó is jelezte csatlakozási szándékát, most állunk a tagfelvétel előtt. Erről azonban minden esetben az egyesülés már meglévő tagjai döntenek annak megfelelően, hogy a belépni kívánó kiadók elképzeléseit, kínálatát mennyire érzik az egyesülési célkitűzésekkel összeegyeztethetőnek. A nem tag kiadókkal is jó a kapcsolatunk, ami abból is látszik, hogy sokan tagok szeretnének lenni, de különböző fórumokon történő megjelenéseinket tagjaink és könyveik számára, az ő elképzeléseiket szem előtt tartva szervezzük. Egy-egy olyan rendezvényen azonban, mint például a könyvfesztivál, ahol a gyerekkönyvek és a gyerekirodalom minél szélesebb spektrumát mutatjuk be, a többi – nem tag – kiadóval meglévő jó kapcsolatok sokat segítenek abban, hogy ezek a bemutatkozások minél színesebbek és színvonalasabbak legyenek.

 

– Összességében milyen ma a magyar gyerekkönyvkiadás?

– A mai magyar gyerekkönyvkiadást sokféle szemszögből lehet vizsgálni. Nézhetjük onnan, hogy mit látunk egy könyvesboltba belépve: rengeteg könyv, hihetetlenül színes és változatos kínálat, amelyből mindenki talál ízlésének megfelelő kiadványt. Örvendetesen sok igényes, értékes gyerekkönyv jelent meg az elmúlt években a magyar gyerekkönyvek piacán, melyekben a szöveg is, az illusztráció is magas színvonalú. Nézhetjük a számokat, a forgalmi adatokat, s ezek alapján igazán kedvező a kép: a gyermek- és ifjúsági könyvkiadás a 2008-hoz képest 6,6 százalékos növekedést mutat, ezek a művek az összforgalom 14,3 százalékát érték el. (Tavalyelőtt az akkori összforgalom 12,7 százalékát képviselték.) Szerencsére – úgy tűnik – erre a jó minőségű kínálatra van igény is a magyar vásárlókban. Ha azt vizsgáljuk, hogy a magyar gyerekkönyveket mennyire tudjuk és lehet külföldön „eladni”, akkor látjuk, ezen a téren van javítanivaló. Ezen próbálunk például a közös bolognai megjelenéssel, illetve a közös, minden lehetséges nemzetközi könyves rendezvényre eljuttatott katalógusunkkal segíteni, melyben a könyveken kívül szerzőinket és illusztrátorainkat is bemutatjuk. Bolognára visszatérve azonban azt még szeretném elmondani, hogy az idei vásárt mennyire jó tapasztalatokkal zártuk. Ahogy körbejártuk a csarnokokat és megnéztük a kínálatot, láttuk, hogy az általunk képviselt könyvek színvonala semmiben nem marad el a nemzetközi élvonaltól, amit a standunkon tapasztalt érdeklődés is igazolt.

– Milyen, még ki nem aknázott lehetőségek rejlenek az egyesülésben?
– Ennek az egyesülésnek most nyílt igazán módja arra, hogy megmutassa magát. A már megvalósult Nánási Yvetteterveinket a jövőben is folytatni szeretnénk, s minél több szakmai és közönségfórumon szeretnénk megjelenni, ezeken bemutatva és népszerűsítve a magyar gyerekirodalmat. Arra törekszünk, hogy a gyerekkönyvekhez és a gyerekirodalomhoz kapcsolódó, nem csak gyerekkönyvkiadó szakemberekkel minél élőbb, kölcsönösségen alapuló, jó együttműködést alakítsunk ki, hiszen ahhoz, hogy a jó minőségű gyerekkönyvek és a gyerekeknek szóló irodalom eljuthasson a célközönségéhez, széles körű szakmai összefogás szükséges. Fontos partnereink ebben a könyvtárosok, a pedagógusok, a gyerek- és ifjúsági irodalommal foglalkozó kutatók, a drámapedagógusok, s ezért a velük való együttműködés kiemelt jelentőségű számunkra. Az egyesülés nagyon sok helyre juttatja el a könyveket, közvetlenül a gyerekekhez és a szülőkhöz, s hamar kiderült számunkra, erre mekkora az igény. A szülőknek is sokat számít, ha valaki segít nekik eligazodni a könyvek tengerében, s ha megismerhetnek egy olyan kínálatot, amelyből bátran választhatnak gyerekeiknek. Nagy segítséget jelent számukra az erre a célra megjelentetett, magyar nyelvű katalógusunk is.

– Hogy sikerült gyerek(b)irodalmi szempontból a könyvfesztivál?
–A Gyerek(b)irodalom beváltotta a hozzá fűzött reményeket: működött, vonzott, bevont, szórakoztatott, elvarázsolt. Idén is rengeteg látogatója volt a gyereksaroknak, ahol számtalan programon vehettek részt a gyerekek és szüleik. Jöttek is, részt is vettek. Sok olyan könyvvel és produkcióval ismerkedhettek meg itt, amivel máshol nem vagy még ezelőtt nem lehetett, s egészen mást jelent mindenkinek, ha van a dologhoz személyes kapcsolódási pontja. Öröm látni, hogy mennyire lelkesek a gyerekek, ha bevonják őket egy-egy feladatba, az alkotás folyamatába, ha találkozhatnak azzal, aki kedvenc mesefigurájukat kitalálta, megrajzolta, s tőlük hallhatják, láthatják, ahogy ezek megelevenednek. Ha az ember látta, hogy mennyi csillogó szemű, kicsi és nagy gyerek nézte végig az előadásokat, hallgatta a meséket és ült a különböző foglalkozásokon, nincs kétsége afelől, hogy a Gyerek(b)irodalom fontos és sikeres eseménye a budapesti tavasznak!

– Lesz-e közös megjelenés a könyvhéten, illetve mit terveztek még az idén?
– Közös megjelenés a programokon keresztül lesz a budapesti könyvhéten, közös standdal pedig a debreceni könyvhéten veszünk részt. Persze a tagjaink saját standjaikon ott lesznek a Vörösmarty téren idén is.


Oldaltérkép