Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKántor Péteré az Artisjus Irodalmi Nagydíj

Sajtóközlemény
2013. április 27.

 „Köztünk maradjon” című verseskötetéért Kántor Péter kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2013-ban. A fődíjas mellett Szvoren Edina, Szálinger Balázs és Szőnyei Tamás írókat szólították színpadra április 25-én az Artisjus Irodalmi Díjak átadó ünnepségén. 2006 óta összesen 31 kitűnő költőt és írót ismert el ezzel a díjjal az Artisjus Egyesület.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjat, amely az elmúlt nyolc évben az egyik legrangosabb hazai civil irodalmi elismeréssé vált. Mindeddig az Artisjus irodalmi díjaival járó jutalom jelentette Magyarországon a legnagyobb összegű civil irodalmi elismerést.
De a szerzői jogi törvény tavalyi módosítása miatt a szerzőknek már nincs lehetőségük arra, hogy saját egyesületük útján kulturális célra fordítsák a jogdíjukból származó összeget, ezért az idei évtől ezt a pénzt az egyesület a Nemzeti Kulturális Alapnak utalja át, ahol önálló kollégium pályázati rendben fog dönteni róla.
A szerzői egyesület ugyanakkor pénzjutalom nélkül is szeretné fenntartani irodalmi elismeréseit, hiszen az Artisjus Irodalmi Díjak rangja elsősorban annak köszönhető, hogy 31 kitűnő költő és író vehette át 2006 óta. Ezért az Artisjus Egyesület az idén is átadta az eszmei szakmai elismeréseket 2013. április 25-én. A nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek további alkotómunkájához.

A 2013-as elismerések
Artisjus Irodalmi Nagydíj: Kántor Péter Köztünk maradjon (verseskötet)
Artisjus Irodalmi Díj: Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen (novelláskötet)
Artisjus Irodalmi Díj: Szálinger Balázs Köztársaság (líra, dráma, epika)
Artisjus Irodalmi Díj: Szőnyei Tamás Titkos írás (irodalmi esszé, tanulmány)

Artisjus Irodalmi Nagydíj
 A nagydíjat az 1949-ben született Kántor Péter költő, műfordító kapta. Négy évtizede publikál verseket. 1973-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karán angol–orosz, majd 1978-ban magyar szakon szerzett diplomát. Néhány évig nyelvtanárként dolgozott, majd a Kortárs irodalmi folyóirat munkatársa volt, 1990–1991-ben pedig Fulbright-ösztöndíjas az Egyesült Államokban. 1997 és 2000 között az Élet és Irodalom versrovatát vezette. Eddig 14 verseskötete és számos műfordítása jelent meg orosz és angol nyelvből. Számos szakmai elismerést tudhat magáénak (Európa Könyvkiadó nívódíja [1980, 1985], Soros-alapítvány alkotói díja [1999–2000], Vas István-díj [2004], József Attila- és Palládium-díj). 2007-től babérkoszorús költő. A Köztünk maradjon a legutóbbi verseskötete. A sokszínű formavilágú, megrendítően személyes mű a 2012-es év jelentős irodalmi mérföldköve. Kántor Péter költői hangjában, világlátásában a banális és a kozmikus, a mindennapi és a különleges, az érzéki és az absztrakt elválaszthatatlan egymástól, ekképp lesznek versei ironikusan filozofikusak, egyszerre játékosak és súlyosak.
Életrajza 

Artisjus Irodalmi Díj

 Szvoren Edina Nincs és ne is legyen című elbeszéléskötetéért kapott elismerést. Az 1974-es születésű zenetanárnő a diplomáját karvezetés szakon szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Írói pályáját viszonylag későn kezdte, de már ifjúkora óta kísérletezik a kispróza műfajával. Írásait a legjelentősebb hazai folyóiratok – Holmi, Jelenkor – kezdték közölni, ezeket nagy érdeklődés fogadta. Első novelláskötete Pertu címmel 2010-ben jelent meg. A hangos szakmai siker után sem lett főállású író, ugyanúgy zenét és szolfézst tanít. 2009-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjban, 2012-ben NKA alkotói támogatásban részesült, 2010-ben Déry Tibor-, 2011-ben pedig Bródy Sándor-díjat és Gundel művészeti díjat kapott. Jelen kötete (Nincs és ne is legyen) tizenkét elbeszélést tartalmaz, tematikusan mintegy kiszélesíti és elmélyíti a Pertu kötet világát. Hangulatköre sötét, de nem reménytelen, stílusa hasonlatokban és választékos kifejezésekben gazdag, és rendkívüli megfigyelőerőről tanúskodik. Elbeszélőművészete a mai középnemzedék legnagyobb ígérete.
Életrajza 

 Szálinger Balázs költő Köztársaság című kötetéért kapott elismerést. 1978-ban Keszthelyen született. Már nagyon fiatalon felhívta magára a figyelmet azzal, hogy „korszerűtlen” műfajokat (verses epika, vígeposz, verses kabaré) elevenített fel. Több drámát is írt, jelentős irodalmi műveket dramatizált, műfordításokat is készített színházi előadások számára, meglepetésként önálló kabaréíróként és -előadóként is jelentkezett. Költészete erős közéleti érdeklődést mutat, ugyanakkor verseiben közvetlen politizálásnak nincs nyoma. Hangvétele a patetikusan komoly és a játékosan ironikus között mozog, de mindig kiegyensúlyozott harmóniára törekszik. Számos irodalmi elismerésben részesült már (egyebek között: Bródy Sándor-díj [2001], NKA alkotói ösztöndíj [2007], Junior Prima Díj [2008], József Attila-díj [2010], Örkény István-ösztöndíj [2011]). Legutóbbi drámája, a római korban játszódó, kalandos Köztársaság a hatalom és a politikai manipuláció dilemmáit tematizálja, s egyszerre érint történelmi és bölcseleti kérdéseket is. 2012-ben elnyerte „az évad legjobb magyar drámája” címet.
Életrajza

 Szőnyei Tamást Titkos írás – Állambiztonsági szolgálat és irodalmi élet, 1956–1990 című monográfiájáért díjazza az Artisjus. 1957-ben született Budapesten, 1979-ben diplomázott a Külkereskedelmi Főiskolán, majd 1985-ben elvégezte a MÚOSZ Újságíró Iskoláját. Újságírói pályáját a Népszabadságnál kezdte, majd a Magyar Ifjúságban folytatta, ahol két éven át elsősorban kulturális és zenei cikkeket írt. 1989 és 1991 között a Világ című hetilap kulturális munkatársa volt, majd következett az Európa című hetilap kulturális rovata. Külsősként 1989 óta publikált a Magyar Narancsban, majd amikor az hetilappá alakult, a kulturális rovat munkatársa lett és maradt is húsz esztendőn keresztül. Jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában dolgozik. Első könyvét (Az új hullám évtizede) 1989-ben adták ki. Ezt követte 2005-ben a Nyilván tartottak – Titkos szolgák a magyar rock körül 1960–1990, amely tudományos igénnyel és olvasmányos stílusban megírt kísérlet annak a képnek a rekonstruálására, melyet a szocializmus utolsó három évtizedében a belső elhárítás alakított ki hivatásos tisztjei és titkos informátorai révén a populáris zene előadóiról és közönségéről. Öt éven át szívósan végzett levéltári „bányamunka” eredményeként született meg harmadik könyve, a több mint 2000 oldalas, monumentális Titkos írás. A kötet nem csupán az irodalmi életre vonatkozó ügynöki jelentéseket tartalmazza, hanem azok szakszerű feldolgozásával, kontextusba helyezésével és magyarázatával az egész Kádár-korszakról fest sajátos korrajzot.


Oldaltérkép