Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKortárs gyermekirodalmi napokat tartanak a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Aranyvackor 2013

Szerző: PP, forrás: MTI
2013. február 18.

 Kortárs gyermekirodalmi napokat szervez a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése (MGYKE) február 21. és 23. között a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). Az MGYKE immár másodszor jelentkezik Kortárs gyermekirodalmi napok néven a rendezvény, de az Aranyvackor pályázat díjátadóját és a hozzá kapcsolódó konferenciát 2007 óta többször is megrendezték.

A rendezvénnyel az Aranyvackor-díj és a hozzá kapcsolódó konferencia hagyományait folytatva olyan szakmai fórumot akarnak létrehozni, amelyen a gyerekkönyvekhez és a kortárs magyar gyerekirodalomhoz kötődő meghatározó szakterületek képviselői találkozhatnak, személyesen vitathatják meg a legfontosabb kérdéseket, megoszthatják saját tapasztalataikat, és ezáltal elősegíthetik a kommunikációt és a kortárs gyerekirodalom „komolyan vételét”.
A 2007-ben alapított, kétévente pályázat útján odaítélt elismerés célja olyan meseírók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akik képesek magas színvonalon szólni a gyerekekhez, és akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető. A szerzők és illusztrátorok adott témakörre építve készíthetik el pályaműveiket. Az idén mítoszok és legendák témában várták a pályázatokat. A pályázat révén olyan művek jelenhettek meg, mint például Lakatos István Dobozvárosa, Finy Petra A csodálatos szemüveg című műve, Bátky András Pipogya-sorozata vagy Máté Angi Volt egyszer egy
című kötete.

 

Paulovkin BoglárkaSzabó T. Anna

A beérkezett pályamunkákról szakmai zsűri dönt, amelynek elnöke Richly Zsolt grafikus, rajzfilmrendező, tagja Szabó T. Anna író, költő, Paulovkin Boglárka illusztrátor, Kovács Eszter, a Pozsonyi Pagony kiadó főszerkesztője, Anna Laura Cantone olasz illusztrátor és Keresztesi József kritikus.
A szervezők az idén meghirdették a Kisvackor pályázatot is, amellyel a gyerekeket kívánták megszólítani. Erre a felnőtteknek kiírt témában csoportosan pályázhattak gyerekek; a nyertesek könyvet vagy papírszínházat hozhatnak létre.
A program február 21-én (csütörtök), 10 órakor az Aranyvackor-díj átadásával kezdődik, majd előadások, kerekasztal-beszélgetések lesznek. Pénteken Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság (Hunra) elnöke tart előadást arról, miként építhető be a kortárs gyerekirodalom az oktatás hétköznapjaiba. Beszélgetést tartanak könyvtári lehetőségekről az olvasásfejlesztésben, szóba kerül a gyerekkönyvoldalak grafikai világa, a drámapedagógia szerepe az oktatásban, Fenyő D. György magyartanár pedig arra keresi a választ, miért nem szeretnek olvasni a mai gyerekek.
Szombaton adják át a Kisvackor-díjakat, majd kézműves-foglalkozások, mesesarok várja az érdeklődőket. A programot a pályázat győztes munkáinak bemutatása, a Katáng együttes koncertje és játékos tárlatvezetés zárja.
A MGYKE-t 2008-ban alapította
hét kiadó, jelenleg 13 hazai és határon túli könyves cég tagja a szervezetnek.


Oldaltérkép