Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKistehén – új brand, új lemez, profi háttérmunka
Minimal, Melanko, Dinamo

Szerző, fotó: leho
2013. február 22.

 A Kistehén több mint tíz éve van jelen a hazai könnyűzenei életben. A kezdeti könnyed, humoros hangvételű, tánczenekaros korszak 2009-ben véget ért, s a következő évben új úton indult el az együttes. Az alapítók, korábbi tagok közül már csak Kollár-Klemencz László énekes-gitáros maradt. Zenei stílusváltást hajtottak végre, és a felállt új menedzsment más alapokra helyezte a zenekar munkáját. Amit nyújtani szeretnének: „letisztult, igényes, értékátadó, magas színvonalú” produkció.

Mind a Kistehén név, mind a logó 2002-től levédett. A tulajdoni jog a zenekarvezető-frontember (eredetileg tájrendező végzettségű), a kilencvenes években az Andersennel ismertté vált Kollár-Klemencz Lászlóé. A Kistehén a Sziget-arculattal robbant be a köztudatba („Én vagyok a kis tehén, ülök a fa tetején”). A félperces, Igor Lazin rajzolta videoreklám 2002-ben szinte egy csapásra ismertté tette a nevüket. Majd a kislemezen, a 2004-es Csintalan című cédén és remixen is megjelent Szájbergyerekkel lejöttek a földre („Van egy kék tó a fák alatt, / Ha beleteszem, lehűti a lábamat”), a szám országos népszerűséget hozott nekik.

  

Azóta húsz zenész fordult meg (például Lehoczki Károly vagy Farkas Róbert) az együttesben. Különböző neveken tűntek föl – például a tánczenekaron túl Zene a Nyulaknak (az első lemez címe is), Kollár Laci és a Kistehén Melankólikusok, Lazlo (kifejezetten Anglia „meghódítására” felvett név a közelmúltban, ennek az időszaknak a terméke a kinn kiadott Venus, mely átdolgozott számokat tartalmaz a Picsába az űrhajókkal! lemezről).
Az elmúlt tíz év során többször is kikacsintottak, európai koncertkörúton, nagy fesztiválokon is részt vehettek, lemezeiket több országban forgalmazták. 2008-ban 30 fellépéses amerikai turné következett. Folyamatosan próbálkoztak kinn, két sikeres amerikai koncertkörúton jártak, de ide is úgy jutottak ki, hogy a repülőjegyet és a hangszerek kiszállítását nekik kellett megelőlegezniük, s ezt már nem vállalták egy harmadik turné esetében. „Én végül is csak egyetlen dolgot szeretnék igazán: kilépni Európába, és becsatlakozni a koncertező körforgásba. Hogy ne csak itthon, hanem Európa-szerte játszani tudjunk.” (Kollár-interjú
) Mindig nyitottak az újra, két albumuk már a korábbi időszakban online felületen is megjelent.

2009-ben lezárult egy korszak. A változást jól mutatja a 2010-es, Picsába az űrhajókkal! lemez. Ez már „melankolikus”, s Kollár addigi zenésztársai már nem érezték magukénak, kiváltak. A zenekar átalakulása stílusváltással is járt, a vicces örömködés helyett ma már alternatív rockot játszanak. A névből elmaradt a tánczenekar, új arculatot terveztek teljes grafikai átalakítással, új honlap készült, új menedzsment állt föl, újrapozicionálás zajlik.
Eléggé meglepően hangzott, amikor Bodon György menedzser a zenekar céljairól racionális, üzleti szempontból beszélt az Ötkertben tavaly ősszel egy sajtóbeszélgetésen. Háromnegyed éves üzleti terv szerint dolgoznak. E koncepcióban jelentették meg az Elviszlek magammal sorlemezt szerzői kiadásban (hamarosan bemutatjuk), amely már egyértelműen alternatív rockalbum. 2013-ban várható egy melankolikus lemez is, a 2008-as Ember a fán korong folytatása. Annyi pénzt és energiát fektettek a Kistehénbe, hogy ők nem támogatják anyagaik ingyenes letöltését. A digitális terjesztés céljából kapcsolatot építettek Gál Róberttel, a WMMD ügyvezető igazgatójával és Csipai Rolanddal (Zeneszöveg.hu, zenekupon.hu). Minden zenésszel szerződést kötnek, lefektetett feltételekkel, ez ritka Magyarországon. A Kistehén a háttérben tíz embernek ad munkát.

  

Hatfős a zenekar, Kollár-Klemencz László maradt az eredeti együttesből, Bujdosó János gitáros ismert a Specko Jedno és a saját néven futó triója kapcsán is, Vajdovich Árpád (bőgő, basszusgitár) az Egy Kiss Erzsi Zene és a Kampec Dolores együttesben is játszik. Ők hárman alkotják a Kistehén Minimal formációt, mely kisebb bárokban, művészeti helyeken két gitár-bőgővel lép fel. Mellettük Kollár-Klemencz Gergő (billentyű), Demeczky Benedek (billentyű) és Jancsovics Máté (dob) tagja a zenekarnak. Együtt alkotják a Kistehén Melanko és a Dinamo projektjét, utóbbit hangos fesztiválokra, koncertekre találták ki.
Továbbra is kifejezett cél, hogy az angol piacra is terveznek. A dalok egy részét angolul is feléneklik majd, nem fordított, hanem megírt angol szövegekkel. Fantáziát látnak a Szimfonik Live továbbvitelében is.

Ahol láthatók a közeljövőben:
2013. február 25. (hétfő)
Katona József Színház, Budapest

További koncertek:
2013. február 28., Roncsbár, Debrecen
2013. március 1., Moszkva Café, Nagyvárad
2013. március 15., Gödör, Budapest
2013. március 22., Jazz Klub, Dunaújváros
2013. március 30., Petőfi Kultúrtér, Székesfehérvár
2013. április 5., Agóra Mozi, Szombathely
2013. április 6., Frakk, Szolnok
2013. április 12., Rocktár, Kiskunfélegyháza
2013. április 13., Rongy Kocsma, Szeged
2013. április 19., Hell Gate, Esztergom
2013. május 5., Helynekem, Miskolc


Oldaltérkép