Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKoronázási hétvége az Erzsébet Királyné Emlékév keretében Gödöllőn

Szerző: keszegi
2007. június 1. 15.45

 Az idei esztendőben nemcsak Kodály Zoltán- és Batthyány Lajos-emlékévet ünneplünk, hanem Erzsébet királynéét is. A bajor hercegnő 170 évvel ezelőtt született, férjével, Ferenc Józseffel 150 esztendeje járt először Magyarországon és 140 éve koronázták meg Budán, a Mátyás-templomban. Mintegy hat évet töltött a Grassalkovich-kastélyban, melyet a királyi pár koronázási ajándékként kapott 1867-ben. A Gödöllői Királyi Kastély nagyszabású, az emlékév legjelentősebb rendezvénysorozata lesz június 7–10-én a koronázási hétvége. Erről és az eddigi programokról kérdeztük dr. Révész T. Mihályt, a Gödöllői Királyi Kastély Kht. ügyvezető igazgatóját.

– Az idén Kodály- és Batthyány-emlékév is van. Hogyan tudnak versenyezni az Erzsébet-év programjai a központi, országos rendezvényekkel?
 – Az Erzsébet Királyné Emlékévet azzal a szándékkal szervezetük meg, hogy még ismertebb legyen a Gödöllői Királyi Kastély. A három évforduló: 170 évvel ezelőtt született Elisabeth bajor hercegnő, férjével, Ferenc Józseffel 150 esztendeje járt először Magyarországon és 140 éve koronázták meg, Budán a Mátyás-templomban. Jelképes koronázási ajándékként, pihenőrezidenciának ekkor kapta meg a királyi pár a gödöllői kastélyt. A családi körben Sisinek becézett királyné összesen több mint hat évet töltött itt, mindmáig ő a barokk palota legismertebb lakója. Úgy éreztük, hogy máig tartó népszerűsége arra kötelezi a kastélyt, hogy több hónapos program keretében mutassuk be a magyarok szeretett királynéjának tiszteletre méltó, színes egyéniségét. Öt nyelven beszélt, köztük szinte hibátlanul magyarul is. Citerán, mandolinon játszott, Liszt Ferenccel játszott négykezest. Rajongott az irodalomért, maga is versfaragó volt, ránk maradt alkotásaiból egy művelt, korát megelőző, modern felfogású, a köztársaság eszméjéért rajongó asszonyt ismerhetünk meg. Legendás szépsége, féltve őrzött nádszálkarcsú termete sem volt a véletlen műve: sokat törődött mesés hajzuhatagával, úszott, vívott, lovagolt korának legügyesebb hölgylovasának tartották.
A koronázási hétvégén nyílik meg az Erzsébet királyné mítosza című kiállítás sok, eddig Magyarországon még eddig nem látott relikviával, és csak a gödöllői kastélyban lehet megtekinteni a menyasszonyi, koronázási és lovaglóruhájának másolatait.
Június 7-étől 10-éig lesz könyvnapi sokadalom, muzeológusaink könyvet írtak Erzsébet királyné emlékezete képeslapokon címmel, ezt dedikálják, lesz elsőnapi bélyegzés, a Monarchia hangulatát idéző operettgála, dámalovas-bemutató, és először a kastélyparkban bolhapiac.

– Milyen támogatók segítenek a minél színesebb programok létrejöttében?
– Éppen az előbb említett „hivatalos” emlékévek miatt eddig nem kaptunk állami támogatást… Azok a partnerek, hazai és külföldi gyűjtemények vagy magánszemélyek, akiket megkerestünk, hogy kölcsönözzenek műtárgyat, rendkívül készségesek voltak, ez is azt bizonyítja, hogy Erzsébet királyné ma is él a magyarok emlékezetében.

– Milyen eddig az Erzsébet-emlékév visszhangja, melyek voltak a legnépszerűbb programok? Mekkora érdeklődésre számítanak június 7–10-én? Melyek lehetnek a legkedveltebb, legérdekesebb műsorok?
 – Eddigi legsikeresebb programunk az Ibolyanap volt, Erzsébet királyné kedvenc virágjának jegyében tartottunk programot húsvétvasárnap nagy-nagy érdeklődéssel. Az Ibolya keresztnevű látogatókat kedvezményesen engedtük be, akik pedig 15 éve kötöttek házasságot, tehát az idén ünnepelték ibolyalakodalmukat, ingyen nézhették meg állandó kiállításainkat.
Május 1-jén volt az Erzsébet királyné díjugrató emlékverseny, öröm volt nézni, hogy megtelt a kastélypark érdeklődőkkel, és nem csak lovasok jöttek, hanem családok, hoztak pokrócot, piknikeztek, tollaslabdáztak, van hely bőven: 26 hektáros a park!
A koronázási hétvége után családi nappal folytatódik a program, majd június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján ismét nyitva leszünk, ingyenes és jelmezes tárlatvezetéssel kedveskedünk azoknak, aki megtisztelnek bennünket. Vendégünk lesz Brigitte Hamann, ismert osztrák történész, aki az eddigi leghitelesebb életrajzot írta Erzsébet királynéról. Vetítünk filmeket, természetesen Romy Schneiderrel a címszerepben, és két korábban nagyon népszerű magyar színésznőt: Berky Lilit és Karády Katalint is láthatják majd Erzsébet királyné szerepében.

 – Végül egy nem szorosan ide tartozó kérdés: hogy áll a királyi kastély felújítása, melyek a közeljövő legfontosabb feladatai?
– A barokk palotaegyüttes épületeinek eddig mintegy egyharmadát sikerült csak helyreállítani. A teljes helyreállítás mai számítás szerint mintegy 10 milliárd forintba kerülne. Ha évente mondjuk 300 milliót tudnánk rászánni, akkor is csak valamikor 2030-ra fejeződne be a rekonstrukció, ezt a hosszú időt néhány igen rossz állapotban lévő épület már ki se bírná. Magánerő bevonása nélkül, ha reálisan mérlegelem a helyzetet, nem tudjuk megmenteni a rendkívül értékes építményeket. Ezért uniós forrásból, magánerőből próbáljuk előteremteni a pénzt, mindenekelőtt a lovarda helyreállítására, ahol korszerű konferencia- és rendezvényközpont lesz.

Részletes program

Június 7., csütörtök
Az Erzsébet királyné mítosza című időszaki kiállítás megnyitása (megtekinthető a hét minden napján, szeptember 30-ig)

Június 8–10.
Elsőnapi bélyegzés a koronázás 140. évfordulójára. Erzsébet királynét és a kastélyt ábrázoló reprint képeslapsorozat árusítása

Június 8., péntek
15 óra: Erzsébet királyné és a Budai Királyi Palota című időszaki kiállítás megnyitása a Budapesti Történeti Múzeumban
Kézművesvásár a kastély díszudvarán – egész nap
19 óra: Erzsébet királyné. Filmvetítés a barokk színházban (címszerepben: Karády Katalin)
Június 9., szombat
Könyvnapi sokadalom a Gödöllői Városi Könyvtárral közös rendezésben, a kastélyparkban
Az Erzsébet-kultuszról megjelent műveiket dedikálják a szerzők: Farkas Zsuzsa, Kaján Marianna, Kovács Éva Marianna, Szabó Margit, Vér Eszter Virág)
Bolhapiac a kastélyparkban
Gyermekfoglalkozások, kézművesprogram és -vásár – egész nap
10 óra: A Gödöllői Városi Múzeumban A királyi család kultusza című kamarakiállításon tárlatvezetést tart Gaálné dr. Merva Mária
11 óra: Pázmán lovag. A Maszk Bábszínház előadása a kastély díszudvarán
11 óra: Erzsébet királyné emlékezete képeslapokon Farkas Zsuzsa – Kaján Marianna – Kovács Éva Marianna könyvének bemutatója a díszteremben
15.30: Játszóház gyerekeknek A koronázási szertartás megelevenítése a barokk színházban
19 óra: Bécstől Budapestig. Operettgála a díszudvaron

Június 10., vasárnap
Gyermekfoglalkozások, kézművesprogram és -vásár a díszudvaron
11 óra: Játszóház gyerekeknek. A koronázási szertartás megelevenítése a barokk színházban
15 óra: II. Dámalovas Találkozó a parkban (A Magyar Dámalovas Egyesület szervezésében)
16 óra: Erzsébet királyné személye a legújabb kutatások tükrében. Borovi Dániel, Manhercz Orsolya és Vér Eszter Virág előadása a barokk színházban

Link:
http://www.kiralyikastely.hu/
Rajzok és grafikák a Monarchiáról 
Nyugtalan ragyogás: Rudolf, Bruckner, Brahms, Freud, Herzl, Klimt, Schnitzler, Strauss Bécse


Oldaltérkép