Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainÖrdögöd lehet: július 30-án kezdődik a VI. Ördögkatlan (2. rész)

Szerző: leho, fotó: PP (archív)
2013. július 21.

 A mezítlábas fesztivál idén július 30. és augusztus 3. között lesz a baranyai falvakban: Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán és a Vylyan teraszon. Idén új helyszínnel bővül az Ördögkatlan: Beremenden szabadtéri Mozart Requiemet hallgathat az érdeklődő. Színház, gyerekprogramok, Satie-maraton, vártúra, Nagyharsányban az új bicikliúton Katlan-futáson lehet részt venni… De nem maradhatnak el az esti koncertek sem: Quimbytől 30y-on át Kiscsillagig.

Vegyes, vágott
Több száz program lesz a kultúra minden területéről, így csak csemegézünk a jobbnál jobb előadások, koncertek, események közül.
A kisebbeknek. Cimbora Mesejátszóház kalandjai, Mesekotyvasztó, Énekvarázs, Élménykommandó, a Pannon Filharmonikusok Csigaház foglalkozása, hulladék anyagokból készít hangszereket a Bélaműhely, lesz Tenkes éjszakai élménytúra a siklósi várban, a legifjabbaknak tart előadást a Bóbita, a Vojtina Báb- és a Csiky Gergely Színház. A palkonyai Cifra műhelyben és a gyerekkuckóban folyamatosan várják a kicsiket. A gyerekprogramok (és a kiállítások) ingyen látogathatók!

Deszkák. Pintér Béláék Parasztoperája mellett például itt látható 300.-szor a Mulatság Kapa, Pepe és Rémusz játékával. Jön többek közt a Forte Társulat az Agota Kristof-műből készült A nagy füzettel, a Jel Színház pedig a legendás Woyzeckkel, a Momentán Társulat a közönség ötletei alapján improvizál.

Álló- és mozgókép. Menzel és Grencsó (róluk az előz részben volt szó) mellett további díszvendég 2013-ban Nagy József rendező-koreográfus, ő színészként, festőként, fotósként és beszélgetőtársként is megmutatkozik. A negyedik díszvendég Bukta Imre. A „mezőgazdasági művész” nem csupán kiállít, hanem csatlakozik a Kiss Tibiék által már az első fesztiválon elkezdett házfestési akcióhoz is.
Újdonság. Ezen a nyáron Nagyharsány–Villány–Nagyharsány-futáson lehet részt venni az új kerékpárúton, a jutalom a sportolási lehetőség mellett egy fröccs a megfáradtaknak. Berecz András
ez évben a fiával érkezik. A szabadtéri Mozart-koncertről már szó esett.

Zene, zene
A nép- és világzenei vonalat erősíti Alexander Balanescu és Ada Milea, a Söndörgő, Szabó Balázs és Bandája, Kiss Erzsi. A dzsessz szerelmesei hallhatják Harcsa Veronikát és Gyémánt Bálintot, Juhász Gábort.

A komolyzenei események közül: Érdi Tamás zongoraművész templomi koncertet ad, s lesz 24 órás Erik Satie-maraton.
Tavaly nagy sikert aratott a 30y-pólógyár
, idén kortárs szerzők pofalemezét nyomják a pólókra a Rájátszás programhoz kapcsolódóan, amelyen kortárs írók és pop/rock zenészek egymás műveiből is előadnak, akár kaptafát cserélve. Lesz Cseh Tamás-emlékkoncert a kőbányai Cseh Tamás-nap folyományaként.

Bár ez nem rockfesztivál, amit eleinte Bérczes László még hangsúlyozott – ma már nem kell –, a rockzenei felhozatal is színvonalas, állandó együttesekkel. Idén is a Quimby nyit, a Kiscsillag zár, lesz 30y-koncert, de a pécsi együttes most halkabb programmal, a Szentimentáléval jön, és nem a nagyharsányi focipályára. Fellép a Kistehén, Péterfy Bori szerelemzenekarával, a The Urban Voodoo Machine, a Psycho Mutants. Lemezbemutatót tart a Wombo Orchestra, az új Európa Kiadó, Rutkai Bori és a Specko Jedno.
És ez csak egy nagyon vázlatos ajánló.

Gyakorlati tudnivalók
A legfontosabbak. Infópont Nagyharsányban a templom mellett. Kempingezni szokás szerint Nagy- és Kisharsányban, de ez évtől Palkonyán is lehet. Ingyenes fesztiválbuszok járnak a települések közt, valamint az esti nagykoncertek után, sőt ekkor Pécsre is, részletes menetrend a honlapon. (Nem kell meglepődni, ha félmeztelen – csak a férfiak – francia rezesbanda vagy színészek szállnak fel a buszra, és szórakoztatják az utasokat.) Ördögtaxi is kering majd a helyszínek között.

Belépők:
Heti bérletek, elővételben:
június 30.–július 29.: 9000 Ft;
a helyszínen: 11 000 Ft
A helyszínen kapható napijegy 3500 forint
10 éves kor alatt minden program ingyenes, a gyerekprogramok és kiállítások pedig mindenkinek ingyenesek

A fesztivál honlapja 

Védnökök: Törőcsik Mari, †Cseh Tamás


Oldaltérkép