Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain5. Főzdefeszt június 7–9. között
Weizen Terror

Szerző: PP (forrás: FF), fotó: PP (archív)
2013. május 30.

 Lassan a Főzdefeszt úgy hozzátartozik tavasszal és ősszel a Palotanegyedhez, mint borsó a héjához (vagy a kányához). A Die Hard V. egyik kurrens helyszínén, Mikszáth Kálmán tér – Szabó Ervin tér epicentrummal június 7–9. között rendezik meg a kézműves sörök ötödik fesztiválját. „Itt a nyár, mindenki azonnal menjen búzasört inni, és ha valakit citromkarikán kapunk, kiverjük a kezéből. Welcome to Weizen Terror – Főzdefeszt 5.!”

Főzdefesztes sörvezető
„A XX. századi sörmarketing elhitette az emberekkel, hogy a sör nyári ital, noha a XV. századtól a gépesített hűtés feltalálásáig kifejezetten tilos volt nyáron sört főzni. A telet azzal töltjük, hogy küzdünk ez ellen az előítélet ellen, de most hogy itt a nyár, abbahagyjuk, és ünnepeljük minden hűtőgépek atyját, Carl von Lindét!
A marketingszakemberek évtizedek óta azzal terrorizálják a világot, hogy a napsütéshez, tengerparthoz és a fiatalsághoz valami túlárazott híg világos sört kell inni, ráadásul jéghidegen, hogy ne érezzük a kellemetlen mellékízeket.

Elegünk van belőle, hogy minket terrorizálnak, most már inkább terrorizálnánk mi is egy kicsit: meg fogunk győzni róla, hogy a nyár söre a búzasör – méghozzá a bajor Weizen (ejtsd: vájcen)! A búzasörben valóban ott van a napfény íze, de van ott még más is: a citromé, a lime-é és más citrusos gyümölcsöké, tehát teljesen felesleges, sőt ártalmas még további citromot tenni bele! A citromkarika nem más, mint olcsó marketingfogás, amivel a nem elég jó búzasöröket is ihatóvá tesszük, ugyanazzal a mozdulattal, amivel szódát spriccelünk a kocsisborba. A hatása viszont rosszabb: kb. olyan, mintha megcukroznánk a baklavát.

Noha a legendás bajor búzasör jórészt magyar búzából készül, itthon eddig nem terjedt el a búzasörkultusz, ám ez most változni látszik, és a sörfőzőink egyre-másra állnak elő a jobbnál jobb búzasörökkel. A három előfutár, a Kárpi félbarna búzasör, a Palóc búza és a Mályi Sörfőzde búzasöre már tavaly is kóstolható volt, ám most új versenyzők léptek színre.
2013 első új főzdéje, a Legenda, ami meglepően komplett szortimenttel állt elő, már nem engedhette meg magának, hogy ne főzzön búzasört – a Six Finger Weisse egy minden igényt kielégítő, kellemes mindennapi búzasör. A tavalyi „év sörfőzdéje”, a Bors ismét mert másképp gondolkodni és egy nem mindennapi húzással mézes búzasört készített, amit nem is igen lehet beilleszteni semmiféle létező kategóriába: ez a Marian Maid!

A tapolcai Stari egyre elegánsabb söröket főz, az új búzasörük, a Stari White Horse búza ezt az irányt koronázza meg egy hibátlan, könnyű nyári weissbierrel. A másik idén nyitott főzdénk, a tavaly még csak gerillaként ismert kiskunhalasi Hopfanatic sem tétlenkedett, és egy rá jellemző merész húzással megfőzte az első amerikai-komlós bajor stílusú búzasört, az illatos fehér White Hopsot!
Ahogy eddig megszokhattuk, az V. Főzdefeszten is folytatódik a magyar kézműves sörfőzdék felfedezése, idén két új versenyzőnk is van. Csongrád megyéből érkezik a zsombói Häfen sör, egy klasszikus kisvárosi ivósör, és annak exkluzív vörös változata. A zsombóit a Krúdy Gyula utcai Blues Pub előtt kell keresni.
Régi adósságunkat törlesztjük azzal, hogy az utolsó feltérképezetlen budapesti sörfőzdének is szorítottunk helyet. A becsületes barna söréről ismert aranyhegyi Lehmann sörfőzde söreit a Krúdy Gyula utcai Fiktívben kóstolhatjuk!

A Főzdefeszt egyik alapítója, az első magyar gerilla, a Csakajósör boltot is vezető Armando ismét újrarajzolta a Grabancot. A Grabanc új változata a Grabanc Hopaocolypse, ami több mint 20 fajta újvilági komlóval készült.
Az egyik legjobban muzsikáló magyar kézműves sörbrand, a Köleses hosszú idő után új változattal jelentkezik: a Főzdefeszt közönsége kóstolhatja először a Mézes Köleses sört. Az egyre ambiciózusabb magyarhertelendi Kapucinus egy erősen komlózott, nagy alkoholtartalmú vörös sört mutat be, a Söröstyént. Az egyre sikeresebb csepeli Rizmajer egy szezonális erős sörrel, a Rizmajer Maibockkal köszönti a fesztivál vendégeit.
Az egy évvel ezelőtti Főzdefeszt a Dawn of the Guerilla
alcímet kapta, akkor a gerillasörfőzők megjelenését ünnepeljük, azóta sok minden történt, a nap már a delelőn áll, az első gerillák némelyike főzdét alapított, és megjelent a gerillák második nemzedéke, a Bázis Gerillafőzde a whiskymalátás sörével, a Tibeer, a nagy sikerű Duvel-klónnal, a Dühössel, a Sörök a Möszjő Vedréből, a díjnyertes porterével, a Mrs. Wheelerrel. Mindezeket Budapest első kézműves sörös romkocsmájának, az Élesztőnek a standján keressétek a Mikszáth téren.

És, ami az 5. Főzdefeszt egyik legjobb híre: feltámadt a Fekete Bárány, a Csobánkai Kézműves Sörfőzde zseniális oatmeal stoutja, ami tavalyi rövid pályafutása alatt Magyarország egyik kedvenc sörévé avanzsált. Most ismét lehet ismerkedni vele!
A fent említett Legenda meglepően sokféle sört főz, így a búza mellett két új sörrel is jelentkezik, a Jokerface nevű amerikai IPA-val és egy Tripla X nevű 12%-os belga trappista sörrel.
2013 tavaszán a kézműves sör határozottan betette a lábát a pesti vendéglátás ajtaján. Ma már nem igazán lehet követni, hol árulnak csapon vagy üvegesben kézműves söröket, és jó pár hely nyílt, ami kifejezetten a Főzdefeszt közönségének szól. A Főzdefeszt sem akart kimaradni a kocsmanyitási hullámból, ezért megnyitottuk a Léhűtőt, és a feszten a Léhűtő viszi majd a fesztiválstandot, ahol a fesztivál legjobb búzasöreit lehet majd kapni, valamint a Főzdefeszt hatüveges sörcsomagját, azoknak, akik haza akarják vinni a kóstolást.

Miközben az egész város kocsmatérképét átrajzolja a kézműves sörforradalom, a Mikszáth tér sem maradt érintetlen. A téren megnyitott a Lumen kávézó sörözője, a Lumen, ami csak kézműves söröket árul a mindennapokban, illetve mellette végre megnyílik a mostoha sorsú Mixart, a város egyik leggyönyörűbb belső udvara Szezon kert néven, ahol a Palóc sörfőzde söreit kóstolhatjuk majd. A Szabó Ervin téren végre csatlakozik a Főzdefeszthez a Prága kávézó, ami cseh sörökkel fog villantani. Mellette persze ott lesznek a fővárosban kibontakozó csehsör-őrület zászlóvivői, angol sörök, és most először a fenomenális belga sörök is képviseltetik magukat!
Idén, ha minden igaz, két magyar kézműves cidert is be tudunk mutatni: a Czider már kapható egy-két helyen, az Almacid most lép színpadra! Ismét lesznek sörkoktélok, és a sördesszertkínálat terén is haladunk: a Grabanc mellett sörfagylalt is lesz: IPA és Imperial Stout ízekben, illetve gyümölcssörökből készült jégkása!
Itt a nyár, mindenki azonnal menjen búzasört inni, és ha valakit citromkarikán kapunk, kiverjük a kezéből. Welcome to Weizen Terror – Főzdefeszt 5.!

Nyeglénk az előző fesztről
Így kezdődött


Oldaltérkép