Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainMájus 12-én III. Aegon–Kedd Országos Rajzfilmünnep

Sajtóközlemény
2013. május 1.

 A Kedd, Magyarország vezető kreatív animációs műhelye az Aegon Magyarország Zrt. támogatásával harmadszor rendezi meg az Országos Rajzfilmünnepet 2013. május 12-én. A filmes programban magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfaj területén.

2011-ben a Rajzfilmünnep keretében 21 városban, 27 helyszínen szerveztek vetítéseket és gyerekprogramokat, amelyeken mintegy 64 ezren vettek részt. 2012-ben már 29 város 60 helyszínén közel 100 ezer látogató fordult meg.
A programsorozathoz az idén 37 város csatlakozott, közel 70 helyszínnel. Partnervárosok: Balassagyarmat, Balatonfüred, Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Cegléd, Debrecen, Dunaföldvár, Dunaújváros, Eger, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Gyula, Hévíz, Hódmezővásárhely, Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Orosháza, Pápa, Salgótarján, Sárospatak, Sopron, Szarvas, Szeged, Szentendre, Szerencs, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Szolnok, Szombathely, Tapolca, Tatabánya.
A fővárosban a következő helyszíneken találhatnak a családok kedvükre való meséket és filmeket: Gozsdu udvar, Örökmozgó filmmúzeum, Tabán mozi, Átrium Film-Színház, MiMozink Lurdy-ház, MiMozink Óbuda és Keddshop.
A legtöbb helyszínen most is számtalan program várja az érdeklődőket: sétahajózás, kézműves-foglalkozás, kirakodóvásár, játszóház, vetélkedő és sok-sok más, vidám élmény lehetősége!
Az országos vetítéseken az elmúlt több mint fél évszázad máig rendkívül népszerű magyar rajzfilmjeiből választhatnak az érdeklődők, mint pl. a János vitéz, a Fehérlófia, a Hófehér, a Macskafogó, a Ludas Matyi és a Vuk, de találkozhatnak az előző évek Rajzfilmünnepeinek nagy sikerével, a Bogyó és Babóca – 13 új mese című alkotással (R.: M. Tóth Géza) is. Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben az évben a tavaly sokak által hiányolt Kecskemétfilm meséit is vetíthetjük. A helyszínek így választhatják kínálatunkból a Magyar Népmeséket, a Mesék Mátyás királyrólt, A világlátott egérkét vagy a Leo és Fredet. Az idén először van lehetőségük a japán Walt Disneyként emlegetett rajzfilmvarázsló, Mijazaki Hajao meséinek vetítésére is.
Valamennyi csatlakozó város és helyszín a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA), a Kecskemétfilm, a C.A.K.Ó. Stúdió és a Kedd Animációs Stúdió által felajánlott munkákból, valamint a UIP-Duna, a Fórum Hungary, a Best Hollywood, illetve az Intercom által ajánlott filmekből állíthatta össze programját.
A rendezők szeretnék idén is az érdeklődők figyelmébe ajánlani azokat a nemzetközi rajzfilmeket, amelyeket az Osztrák Kulturális Fórum, a Dán Kulturális Intézet, az Észt Intézet, a Holland Nagykövetség és a Lengyel Intézet jóvoltából rendelhetnek meg.

Pályázatok
Az idén a Rajzfilmünnephez kapcsolódóan meseíró pályázatot hirdettek, amelyre közel 200 mese érkezett. A pályaműveket Bartos Erika író, Farkasházi Réka színművész és M. Tóth Géza animációs rendező bírálta el. Bartos Erika írónő különdíját Csiba Ágota, Medvegy Anna és Horváth Magdolna kapta. Horváth Emese Dorka és Peresztegi Hanna III. helyezést ért el, II. lett Gyalai Liza és Lipcsei Balázs. A meseíró pályázat első helyezettje Czenner Gergely Kerti kaland Szedressel című munkájával. Április 11-én rajzpályázatot hirdettek, a lelkes, 14 év alatti pályázóknak Gergely mesehőseit, a Pixiket kell elképzelniük és megformálniuk.

Kedd Animációs Stúdió
M. Tóth GézaAz idén 11 éves stúdió alapítója és vezetője M. Tóth Géza, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, egyetemi tanár, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Látványtervező Osztályának vezetője. Ő jegyzi a Patkányfogó, az Ikarosz, az Ergo, a Mama c. rövidfilmeket és a Maestro című animációs filmet, mely világszerte ismertté tette a nevét. Összművészeti produkciói, mint pl. XYZ, A csodálatos mandarin, A Kékszakállú herceg vára, az idei húsvétra az operaház számára készített Máté-passió, valamint alkalmazott filmjei és televíziós animációs sorozatai is sikert hoztak a számára. Ugyancsak ő volt a producere és társrendezője a Kedd Animációs Stúdióban gyártott népszerű mesefilmsorozatnak, a Bogyó és Babócának. A sorozat a valaha készült egyik legsikeresebb magyar rajzfilmszéria.
M. Tóth Géza alkotásait több mint 200 nemzetközi filmfesztiválra hívták meg, filmjeit közel 100 díjjal ismerték el. A legrangosabb elismerést, az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjra jelölését a Maestro című filmje kapta 2007-ben. A Rajzfilmünneppel a KEDD értékes programot nyújt az óvodás- és kisiskoláskorú gyermekeknek és családjuknak – a moziba járás kultúráját éltetve a legkisebbek körében is.
A magas szakmai igénnyel készített animációs gyermek- és ifjúsági filmek gyártása, forgalmazása mellett a Kedd fontos törekvése az óvodás- és iskoláskorú közönség vizuális nevelése (ezt szolgálják a KEDDshop gyerekeknek szóló, szombati kreatív foglalkozásai), a filmklubok és fesztiválok szervezése. Ennek a szakmai programnak egyik fontos eredménye a Rajzfilmünnep hagyományának megteremtése. Mesetárházunkban (Kedd Network
), oldalaikon sokáig lehet barangolni.

A rendezvény főszponzora
Az Aegon Magyarország második éve támogatja a Rajzfilmünnep megszervezését. A világ egyik legnagyobb pénzügyi csoportjának tagjaként minden évben profitjának fél-egy százalékát társadalmi célok támogatására fordítja. A cég támogatási irányvonalai a kultúra, az oktatás és a sport.

A Rajzfilmünnep hivatalos oldala
Facebook-oldal


Oldaltérkép