Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainJégkék – a Pannon Filharmonikusok koncertje a Bogányi testvérekkel

Papiruszportál
2014. január 21.

 Bogányi Gergely zongorajátékát élvezheti a közönség a Pannon Filharmonikusok következő koncertjén, január 24-én a Művészetek Palotájában. A Jégkék című műsorban Csajkovszkij b-moll zongoraversenye és Sibelius I. szimfóniája hangzik el. A koncertteremben megszülető élményt Bogányi Tibor vezető karmester interpretációja és testvére, Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész virtuozitása garantálja.

Bogányi Gergely a világ hangversenytermeinek kedvelt művésze. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. Újdonság és megtiszteltetés a zenekar életében, hogy ebben az évadban Bogányi Gergelyt az együttes rezidens szólistájaként köszöntheti koncertjein.
Csajkovszkij a b-moll zongoraverseny komponálása idején még igen fiatal volt, ettől a műtől remélte, hogy megteremtheti számára a főállású komponálás lehetőségét. Mentora, Nikolaj Rubinstein akkoriban értéktelennek, vulgárisnak és játszhatatlannak ítélte a művet, és azt tanácsolta a szerzőnek, írja újra az egészet. Csajkovszkij, aki csalódott és dühös volt, csak egyetlen dolgot változtatott meg, kihúzta a címlapról a Rubinsteinnek szóló ajánlást, és újradedikálta a művet Hans von Bülow-nak, aki eredetinek és érdekesnek találta azt, és a sikeres bostoni bemutató után amerikai turnéján még 139-szer adta elő. A Müpa közönsége most Bogányi Gergely zongorajátékával hallhatja a művet. A zenekar a Csajkovszkij-zongoraversennyel a december végén Svájc és Németország neves koncerttermeiben adott nyugat-európai koncertkörútját idézi meg budapesti hallgatósága előtt.
A b-moll zongoraversenyhez hasonlóan Sibelius I. szimfóniája mérföldkő a szerző életében, rengeteg munkát fektetett a komponálásba, nemhiába, ugyanis ez a mű által vált Európa-szerte ismertté. Az 1899-es bemutatón maga Sibelius dirigálta a Helsinki Szimfonikus Zenekart.

A Pannon Filharmonikusok 11. évadát tölti a Művészetek Palotájában, idén az Öt szín címet viselő koncertsorozatán a közönség öt alkalommal találkozhat a zenekarral.
Zene és képzőművészet inspiratív kapcsolatán alapul a Pannon Filharmonikusok és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány együttműködése, mely a művészetekről való közös gondolkodás igényének talaján fogant. Az összefogás keretében az alapítvány a zenekar budapesti koncertsorozatának minden állomásához rendelkezésre bocsát egy kortárs festményt saját gyűjteményéből.
Az alkotásokat a zenekar és az alapítvány közösen választotta ki, a képek szorosan illeszkednek a társulat koncertjein elhangzó művek zenei témájához. A festményeket a kapcsolódó hangversenyek estéjén kiállítják a Művészetek Palotájában, így a közönség is megérezheti képzőművészet és zene szoros kapcsolatát. A képek együtt is láthatók lesznek egy közös tárlaton 2014 tavaszán, a Kogart Házban.
A 2014. január 24-i koncert oly módon rendhagyó állomása a sorozatnak, hogy ez alkalomra Zászkaliczky Ágnes kortárs festőművész készített egy képet a Pannon Filharmonikusok közvetlen felkérésére.
 

Öt szín: Jégkék
2014. I. 24. (péntek), 19.30, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny
Sibelius: I. szimfónia (e-moll)

Közreműködik: Bogányi Gergely – zongora
Vezényel: Bogányi Tibor

Jegyek kaphatók a Művészetek Palotája jegyirodáiban, a jegymester.hu webáruházban és a Ticket Expressz jegyirodáiban országszerte.

*

A bérletsorozat következő koncertje
Öt szín: Üvegzöld
– 2014. március 7. (péntek), 19.30
Műsor
Mozart: g-moll szimfónia K.183
Terényi Ede: „Jazz” – hárfaverseny
Schumann: III. „Rajnai” szimfónia (Esz-dúr)
Közreműködik: Vígh Andrea – hárfa
Vezényel: Ola Rudner


Oldaltérkép