Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainLucia Popp (1939–1993)

Szerző: szabói
2009. november 12. 6.56

Lucia PoppLucia Popp ma lenne hetvenéves, 1993 óta nincs közöttünk. Bécsben és a világ más nagy zenei központjaiban is több megemlékezést tartanak az évforduló kapcsán. Érdekes, hogy a nagy kiugrás éppen a legendás, itthon bakelitlemezen is megjelent Varázsfuvola volt, Klemperer vezényletével. Még a harminc évet sem töltötte be, amikor az Éj királynőjét énekelte, a zenei világ rögtön elismerte Poppot, és az énekesnő utolsó nagy szerepét is drámai koloratúrszopránként énekelte, megrajzolva egy csodálatos életút ívét.

Lucia Poppová Magyarfaluban (Felvidéken található) született szlovák énekesnő, aki szlovák, morva, román és magyar felmenőkkel büszkélkedhetett. Az énekesi pályára kerülése nem mindennapi, Popp korábban színiakadémiára és orvosi egyetemre járt, és az egyik színiakadémiai vizsgán kellett egy dalt énekelnie, akkor figyeltek fel rá.
Még színésznőpalántaként, főiskolai hallgatóként filmszerepeket is forgatott,  a szlovák nemzeti hősről, Jánosikról szóló filmeposzban ő volt a női főszereplő.
 Az énekesnő mezzoszopránnak tanult, majd Pozsonyban az Éj királynője szerepében drámai koloratúrszopránként debütált. Nagy ugrás ez egy énekes életében, bemutatkozó előadására Klemperer is fölfigyelt. 1963-ban Herbert von Karajan meghívta a bécsi Statsoperbe, Barbarina szerepét énekelni (Mozart: Figaro házassága). A bécsi évek sikerére való tekintettel Kammersängerin (osztrák és bajor kamara-énekesnői, ez megfelel a magyar Örökös tagságnak) címmel tüntették ki, a Bécsi Filharmonikusok egy valódi ezüstrózsát ajándékozott neki. A Covent Gardenben 1966-ban lépett fel először mint Oscar Verdi Álarcosbál című operájában, a Metben 1967-ben hallhatták először Éj királynőjeként, az előadást Marc Chagall is jegyezte.
A lírai és drámai koloratúrszoprán és szubrett-szerepkört Popp fokozatosan felváltotta a líraiakkal, majd az 1980-as években – ismét egy hatalmas váltás, ami nem sok énekesnek sikerül – visszatért a drámai szerepkörhöz, Éva szerepét énekelte Wagner A nürnbergi mesterdalnokokjában.
Szintén teljesen egyedülálló az operaéneklés történetében, hogy ugyanabban az operában több szerepet is énekelt, Richard Strauss operái közül Arabellát és Zdenkát az Arabellában, Sophie-t és a Marschallint A rózsalovagban. Mozart operáiban Susannát és a Grófnét a Figaro házasságában, Paminát, az Éj királynőjét a Varázsfuvolában, a Don Giovanniban három szerepet is: Zerlinát, Donna Elvirát és később Donna Annát. Johann Strauss A denevérjében Adele-t és Rosalindét, Weber Bűvös vadászában Annchent és Agathát.
Lucia PoppImponáló pályafutás, legalább három sikeres fachváltással is, Popp a drámai szoprán szerepekkel indult, és utolsó operaszerepe is egy drámai szoprán alakítás, a Vitellia (Mozart: Titus kegyelme) volt Zürichben. Sokáig énekelt koloratúr- és szubrettszerepeket is, karrierje csúcsán legendás lírai szopránnak tartották, az utolsó tíz évben pedig mint könnyebb drámai szoprán ért el sikereket. A könnyebb műfajban is jeleskedett. Magyarországon is fellépett, akkor Marschallint énekelte, szerepelt hazai énekeseink közül például Ilosfalvy Róberttel is.
Legendás dalestjein, ha nem éppen Richard Strauss-, Mahler- vagy Schubert-, Schumann-ciklusokat énekelt, több, legalább öt különböző nyelven szólaltatott meg dalokat, utalva ezzel származására.
Fantasztikus humora volt – egyszer kijelentette, hogy „dirigenseket gyűjt”, hiszen a XX. második felének szinte minden kiemelkedő karmesterével dolgozott. Solti, Bernstein, Böhm, Karajan, Klemperer, Krips, Kleiber, Kubelik, Sawallisch, Muti, Marriner keze alatt is dolgozott, a sor megint közel sem teljes.
Lucia Poppról nem zengtek a botránylapok. Énekelt, élte az életét, nem került konfliktusba sem rendezőkkel, sem énekesekkel. Egy nagyszerű énekes és ember születésének évfordulóját ünnepeljük, hallgassunk hát jobbnál jobb felvételeiből minél többet, hiszen diszkográfiája is számottevő: ha egymásra raknánk a kiadványokat, több mint két méter magas lenne.

Köszönettel tartozom Sestónak, Lucia Popp művészete kiváló ismerőjének a tanácsokért, észrevételekért

 


Oldaltérkép