Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainBogár István zeneszerző, karmester sírkőavatása

Szerző: Lehotka Ildikó
2009. augusztus 27. 6.56

 Bogár István 1968-tól 1972-ig a Zeneműkiadó Vállalat főszerkesztő-helyetteseként, ezután 1983-ig az Országos Filharmóniánál dramaturgiai csoportvezetőként, majd az Állami Hangversenyzenekar művészeti titkáraként tevékenykedett. 1983-tól a Magyar Rádió zenei együtteseinek igazgatójaként dolgozott. Zeneszerzőként elsősorban a rézfúvós kamarazene területén alkotott, de az ő munkája többek között a ma is használt Harmonikaiskola is. Sokat hangszerelt, elsősorban Johann Strauss csak zongorakivonatban fennmaradt darabjait.

A két és fél éve elhunyt Bogár István zeneszerző, karmester emlékére sírkövet avattak Törökbálinton. Bogár István Törökbálint díszpolgára volt, a család és az önkormányzat közösen állíttatta a sírkövet. Az augusztus 20-án, a zeneszerző születésének évfordulóján megtartott ünnepségen Turai István polgármester mondott beszédet, a Törökbálinti Kamarakórus énekelt. Az ünnepségen részt vett a település országgyűlési képviselője, Keller László is.

 Bogár István sírköve

Bogár István a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában orgonatanulmányait Gergely Ferencnél, a harsonát Perlaki Józsefnél folytatta, Szelényi Istvánnál pedig zeneszerzést tanult. 1958-tól 1963-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Szervánszky Endrénél tanult zeneszerzést. 1957–68 között a Fővárosi Zeneiskola Szervezetben tanított.
1968-tól 1972-ig a Zeneműkiadó Vállalat főszerkesztő-helyetteseként, ezután 1983-ig az Országos Filharmóniánál dramaturgiai csoportvezetőként, majd az Állami Hangversenyzenekar művészeti titkáraként tevékenykedett. 1983-tól a Magyar Rádió zenei együtteseinek igazgatójaként dolgozott. Zeneszerzőként elsősorban a rézfúvós kamarazene területén alkotott, de az ő munkája többek között a ma is használt Harmonikaiskola is. Sokat hangszerelt, elsősorban Johann Strauss csak zongorakivonatban fennmaradt darabjait. Utolsó művének, az Ünnepi zene című kantátának bemutatója idén december 8-án volt a felújított törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Ház megnyitóján
.
1989-ben megalapította a Budapesti Strauss Szimfonikus Zenekart, több külföldi turnén (elsősorban Francia-, Spanyol- és Németországban) nagy sikerrel szerepeltek, több lemezük és videójuk jelent meg külföldi kiadóknál; összesen több mint 1000 koncertet adtak, legnagyobb részét épp az említett országokban. Az Orchestra Femina zenekar művészeti irányítója volt.
Szakmai tudását több díjjal jutalmazták. Lakóhelye, Törökbálint díszpolgárává avatta.

 


Oldaltérkép