Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKi kicsoda?
Magyar olimpiai bajnokok Athéntől Londonig

Szerző: PP
2012. július 28.

 A 2012-es londoni olimpia idejére jelentette meg a Helikon Kiadó Ki kicsoda? sorozatának hetedik darabját, amely a kártyára válogatott magyar olimpikonok életútját, sikereit ismerteti meg játékos módon a közönséggel. A játék 100 kártyalapot tartalmaz, s tetszés szerinti létszámban, szabály szerint játszható. London idején (citius, altius, fortius) ez eléggé kézenfekvő, száz lapnak is egy a vége, kard ki kard!

A Ki kicsoda? sorozat korábbi interaktív kiadványai a görög mitológiába, a magyar és a világtörténelem legfontosabb eseményeibe, a magyar és világirodalom kiemelkedő szerzőinek életébe és műveibe, a zeneirodalomba és a Bibliába vezetik be az érdeklődőket. A most megjelent olimpiai kártya a XXX. újkori játékok miatt igencsak aktuális, hiszen:

A londoni olimpia első „rendes” napján
Cseh Lacit épp a mumus Phelps húzza csőbe (majdnem magát is), lemarad a 400 vegyes döntőjéről; Szávay Ágnes már ki is esett; ám Hosszú Katinka és Kis Gergő benn van az esti döntőben, Gyurta 100 mellen a selejtezőben országos csúcsot úszik; Jakabos dettó kilencedekként kihull – és Csernoviczki Éva első női cselgáncsozóként szerez bronzérmet a magyar sportnak és az első londonit is hazánknak. A torna lólengés-selejtezőjében Hidvégi Vid jó gyakorlattal egyelőre harmadik, a világbajnok Berki Krisztián ront, s pillanatnyilag 5., rághatjuk a körmünket estig, bekerül-e a legjobb nyolcba. És hogy jön ide a játék? Úgy, hogy lovon világvevők vagyunk, öttusában és tornában is: többek között Ónodi Henriettát (1992, lóugrás) és Borkai Zsoltot (1988, lólengés) ismerem fel a

kártyalapok
archív fotókat idéző barnás árnyalatán. A szín persze elegáns, de praktikus is, hiszen a 77. kártyán a lencsébe néző Elek Ilonáról (1936, 1948, vívás, tőr egyéni) vagy az 5.-en épp a léc fölött látható Csák Ibolyáról (1936, magasugrás) aligha vannak jobb felvételek. De visszatérve a lólengés mai selejtezőjére, mind Hidvégi, mind Berki (és még sokan mások) Sivadó- és Magyar-vándor-elemeket mutattak be, utóbbi névadója pedig Magyar Zoltán (1976, 1980, lólengés), aki élő legenda (háromszoros világ- és Európa-bajnok is, a Hall of Fame sportági magyar férfi tagja), és éppen a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöke.
Feltűnik az egyik lapon az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes (1952, torna, talaj; 1956, talaj, felemáskorlát, gerenda, kéziszer-csapat), a legeslegelső Hajós Alfréd (1896, Athén – az első újkori olimpia, úszás, 100 és 1200 gyors). Itt vannak már rég eltávozott bajnokok Posta Sándortól (1924, vívás, kard egyéni) Fuchs Jenőig (1908, 1912 vívás, kard egyéni, utóbbi évben kardcsapat is), de a ma már nem sportoló Atom Antitól (Kovács ~, 1992, cselgáncs, 95 kg) Egerszegi Krisztináig (1988, úszás, 200 hát; 1992, 100 és 200 hát, 400 vegyes; 1996, 200 hát) kortársak is. Mosolyog ránk, de már csak képről a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kolonics György (1996, kenu 2, 500; 2000, kenu 1, 500), ám idén is vízre száll Vajda Attila (2008, K1, 1000) és a háromszoros bajnok (2000, 2004, 2008) pólósok, Kásás Tamás, Biros Péter, Szécsi Zoltán, Kiss Gergely… És megint Londonnál vagyunk.
A kártya egyik oldalán a fotó, a másikon az olimpikon sztorija látható (kulcs csak a megoldófüzetben
). Minden lap informatív, és a száraz/érdekes tények mellett fejben megelevenedik a (sport)történelem: ezernyi verseny, dicsőség, vereség, valamint további archív képek már a memóriából: ahogy a róla készült dokumentumfilmben Balczó András (1960, öttusa, csapat; 1968, csapat; 1972, egyéni) sült kolbászt eszik; Papp Laci (1948, ökölvívás, középsúly; 1952 és 1956 nagyváltósúly) az erdőben fát vág; Egér elvész a dobogón a bajuszos NDK-s Brünhildák árnyékában, majd egyolimpiás kínai agyondoppingoltak mellett; Németh Miklós 1976-ban elveti a gerelyt s az szinte nem is akar leesni, világcsúccsal nyer; „Gyere, Jani, gyere, gyere”, noszogatták Bubik Istvánék Martinek Jánost Szöulban (1988, öttusa, csapat)…
A Helikon kártyajátéka érdekes, játékmesterrel és nélküle, tetszőleges létszámban és szabályokkal lehet játszani Stüszi vadász és kőr bubi nélkül, a (sport)szellemet is pallérozva. Gyorsabban, magasabbra, erősebben – a sport nagyszerű dolog, űzve, nézve és kártyázva is. Majdnem elfelejtettem, de egyértelmű: hajrá, magyarok! (Kis 6., Hosszú 4. – jegyezzük meg, „érdekes” kínai eredményesség mellett –, Gyurta újabb országos csúccsal hetedikként a döntőbe kerül.)

  
 

Ki kicsoda? Magyar olimpiai bajnokok Athéntól Londonig – kártyajáték

Helikon, 2012, 3990 forint, ISBN:978-963-227-342-6
Leírás: Gerevich Aladár, Keleti Ágnes, Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Papp László, Puskás Ferenc, Gyarmati Dezső, Balczó András, Kozma István, Kásás Tamás, Janics Natasa, Kolonics György. Zseniális vívók, akiket évtizedekig nem lehetett letaszítani a trónról, verhetetlen vízilabdázók, úszófenomének, kajak-kenusok, tornászok, birkózók, ökölvívók, öttusázók. A magyar sport olimpikon büszkeségeit vonultatja fel a Helikon Kiadó hetedik, százlapos kártyajátéka. Van, akit arcról felismerünk, és van, akinek azonosításához kell némi szöveges segítség, sőt olyan nagyszerű régi bajnok is akad, akinek kilétét a kártyához mellékelt megoldófüzet segít kideríteni.
Az olimpiai kártya több nemzedéket szórakoztat, összehoz nagyszülőket és unokákat. És a sportrajongók népes táborát.


Oldaltérkép