Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


A 121 legszebb magyar festmény – a Virág Judit Galéria albuma

Szerző: PP
2009. november 2. 6.56

 „Örömtárlat” nyílt nemrég a Virág Judit Galériában A 121 legszebb magyar festmény címmel, Virág Judit és Törő István válogatásában és rendezésében. A kiállítás különlegessége, hogy ugyanaznap mutatták be az azonos című kiadványt is, mely impozáns mérete, igényessége („kiállítása”) mellett tartalmában is elüt a szokásostól: 121 közéleti ember reflexióit olvashatjuk a festmények nézegetése során.

„A címben húzódó szöges ellentétet – macska és csendélet – az ember azonnal appercipiálja (feltéve, hogy van neki cicája)”
(Varró Dániel – Berény Róbert: Fekete macska)

A 10 közgyűjteményből és 30 jelentős magángyűjtőtől származó művek a XIX. és XX. századi magyar festészet legjavát mutatják be, s a kiállításon valóban meggyőző erejű így együtt látni a legjobb magyar festményeket. Azonban minden tárlatnak vége szakad egyszer, s a katalógusok ilyenkor dokumentummá válnak. Virág Judit és Törő István, a Virág Judit Galéria és Aukciósház tulajdonosai 2009-ben engedték meg maguknak azt a „luxust”, hogy közvetlen anyagi hasznot nem hozó, nonprofit kiállítást szervezzenek, s mindezt egy nagyszerű albummal dokumentálják, örökítsék meg. (Azzal nem kívánunk foglalkozni, hogy miért ez, s nem amaz a kép, közéleti személy szerepel a kötetben/kiállításon, hiszen ez egy szubjektív összeállítás.)

 

Természetesen az albumban mindegyik, a jobb oldalon látható reprodukció mellett (némelyiket ki lehet hajtani) szerepelnek a legfontosabb paraméterek (az alkotás ideje, méret, anyag, hol látható a művön az aláírás) és a bal oldalon, a kísérő szöveg/ajánló mellett egyfajta művészettörténeti mankóként – ha már nem a művészettörténészek mutatják be az alkotásokat – néhány kép, mely segít a kor- vagy stílusbeli, műfaji stb. eligazodásban. Vázlat, korabeli kép, a kor híres műve, mely valami miatt hasonítható a tárgyalt magyar alkotáshoz és így tovább. Berény Róbert csendélete mellett például Paul Cézanne és Czgány Dezső csendéletét láthatjuk kicsiben, vagy Aba-Novák Vilmos Nagy vurstlija mellett cirkuszi akrobatákról és zenebohócokról készített 1915-ös, valamint városligeti mutatványosbódét ábrázoló 1910-es archív felvételt. Az album szöveg nélküli képeskönyvként is megállná a helyét.
Ám a kötet a hagyományos katalógusoktól, válogatásoktól sokban el is tér: 121 művész, gondolkodó, író, költő, festő, zenész, zeneszerző, karmester, újságíró, színész, rendező, orvos, kutató, tudós, gyűjtő, művészettörténész, producer, restaurátor, galériatulajdonos, könyvkiadó, táncművész írt szubjektív kísérő szöveget, ajánlót a képekhez.

 Aba-Novák: Nagy vurstli

Kálmán Zsuzsa az Image Factory részéről a kiállításmegnyitó előtt elmondta, hogy a festményekhez „illő” közéleti személyiséget próbáltak választani. Ez – noha voltak a felkérést elutasítók is – olykor egész kivételes eredménnyel járt, néha pedig telitalálatnak bizonyult. Egyikük például amerikai tartózkodására és elfoglaltságára hivatkozva csípőből utasította el a felkérést, majd amikor megtudta, melyik műről lenne szó, döbbent csenddel „válaszolt” – kiderült, hogy a mű inspirálója volt, és az alkotást folyamatában végigkövette (Ungvári Tamás – Kondor Béla: Varázskirály). Másikuk azzal a festménnyel találkozott először életében, gyerekkorában, egy vonaton ülve, amikor még a MÁV-kocsikban festményreprodukciókat is lehetett látni… (Fehér László – Ferenczy Károly: Október) Volt, aki további műveket kért, majd maradt annál, amit a galéria először küldött neki (Kocsis Zoltán – Aba-Novák Vilmos: Térzene). És volt olyan is, aki évekig annál a festménynél találkozott a Nemzeti Galériában édesanyjával, amiről írnia kellett (Sebestyén Márta – Paál László: Tehenek fák alatt).
A lenyűgöző alkotások mellett sajátos nézőpontokkal, benyomásokkal, nem művészettörténeti szemüvegen keresztül láttató értékelésekkel, műelemzésekkel találkozhatunk. S közben gondolkodhatunk a magyar festészetről, művészetről, kultúráról a valószínűleg többszöri nézegetésre, lapozgatásra ingerlő album kapcsán. És mint Törő István elmondta, a kiállításnak és a könyvnek a gyönyörködtetés mellett ez a másik célja. Az album végén műtárgylista szerepel, és egy kivétellel rövid életrajzok olvashatók a kísérő szövegek szerzőiről – és mivel ember alkotta kiadványról van szó, egyes óhatatlanul előforduló hibákat a kiadó már javított is.

 Virág Judit és Törő István (szerk.):
A 121 legszebb magyar festmény

Virág Judit Galéria és Aukciósház, Budapest, 2009

Kötött, 268 oldal, 11 800 Ft
ISBN: 9789630679015

A 121 legszebb magyar festmény – kiállítás

Virág Judit Galéria és Aukciósház
1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Telefon/fax: (36-1) 312-2071, 269-4681
Megtekinthető:
2009. október 27. – november 29.


Oldaltérkép