Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Hazádnak… A hazaszeretet nagy képeskönyve

Szerző: franken stein, fotók: Papiruszportál
2008. január 10. 10.22

 Impozáns kötettel jelentkezett újra a Századvég karácsony előtt. A kiadó számvetésében megpróbálja egymás mellé állítani azokat a magyar múltból és jelenből kiragadott tényeket, történéseket, művészi alkotásokat, jelképeket, dokumentumokat, jellemzőket stb., amelyekből vázlatosan összeállhat, mi is szerzők számára a haza(szeretet). Természetesen tisztában vannak azzal, hogy ez a válogatás csak egy nézőpontot képvisel, és ahány szerző/alkotócsoport, annyi egyedi könyv és értékelés születne erről – mégis, olyan témákat választottak, amelyek a legtöbb ilyen jellegű könyvben szerepelnének.

 Pannonhalmi FőapátságKét emlékkép. A nyolcvanas évek elején, a Nagykörúton válogatott mérkőzésre tartva a rendőr elrakatta velünk a magyar zászlót („leégetem a hátadról!”), majd kissé később a Népstadionban (ma Puskás Ferenc, róla is olvasható írás a kötetben), világbajnoki selejtezőn 80 ezer ember énekelte/üvöltötte a himnuszt. A kilencvenes évek közepén az egyik napilapnál dolgozva a napos szerkesztő nyomdába adás előtt kijavított egy mondatot, melyben a „hazánkban” kifejezés volt olvasható. Az „országban” lett belőle, annak ellenére, hogy a mondatban már szerepelt Magyarország; „az olyan nacionalista”, szólt az indoklás.
Ma már „nincs baj” a zászlóval, koronás címerrel stb., de egy iskolai ünnepségen nem magától értetődő a himnusz éneklése; egyes állami vezetők arra buzdítanak, hogy az országhatáron kívül tágasabb; és Schengen, illetve az európai masszába való belépés sem a nemzeti azonosságtudatot erősíti. Hogy állunk ma a hazaszeretettel? Jelent-e valamit a kifejezés, kedvező vagy kedvezőtlen kicsengésű? Bár nem erre vállalkozott, erre is választ adhat a könyv.
Az album ajánlójában az Akadémia elnöke, Vizi E. Szilveszter megállapítja, hogy a „hazaszeretet az alapja a népek, nemzetek békés egymás mellett élésének: aki a saját hazáját, népét, őseinek nyelvét, szokásait nem tiszteli, nem tartja ezeket szeretettel gondozandó örökségének, az veszélyes a békére, hiszen aki a magáét nem, az a másét sem becsüli.”
 Egy mondat a zsarnokságról – a Memento Park kapujánA könyv fejezetei (Szerelmes földrajz, „Nyelvében él a nemzet”, „Sávok, színek, tiszta lobogók”, „Isten, áldd meg a magyart”, „Haza a magasban”, „Én sem leszek rosszabb nála”, „…e múltnak már adósa szelíd jövővel”, „…az idő miénk…”, „Csak tiszta forrásból”, „Fogadjatok be, ti dicső falak”, „csak zene, zene, zene”, „…csodaszép és csoda jó”) jól átgondolt tematika szerint követik egymást, olykor „poézissel”, verssel elválasztva. A Halotti beszéd és könyörgéstől Illyés Gyula Egy mondatáig, a pannonhalmi apátságtól a Nemzeti Színház(ak)ig, a népdaloktól Bartókig, Kodályig, Dévénytől Kolozsvárig, a honfoglalástól a páneurópai piknikig, az árpádsávos zászlótól a Sztálin-csizmáig, a szürettől a Kapolcsi fesztiválig, Mohácstól a 301-es parcelláig, a Mátyás-corvináktól a Rubik-kockáig hatalmas időszakot, kulturális íveket fog át az album. Magyarország teljes történetét, hagyományát, összes jellegzetességét, (ha van ilyen) nemzeti karakterét nem akarja bemutatni, de a legfontosabb mérföldkövek, államférfiak, feltalálók, alkotók, építmények, események stb. benne vannak a kötetben. Pozitív nézőpontból, de nem csak a magasból láttatja országunkat, az eredményekre, és nem a negatívumokra teszi a hangsúlyt, annak ellenére, hogy az utóbbiakat sem hallgatja el.
Az illusztrációs anyag is nagy merítésű, festmények, rajzok, plakátok, levéltári források, archív, mai és légi felvételek stb. széles tárházát kapjuk, szép kiállítású könyv. Az alap pedig Márai Sándor-i, szintén a kötet ajánlójában olvasható: „Az »ország«, a »nép« még nem »haza«. A tényekből, az országból, a népből akkor lesz csak »haza«, ha az anyanyelv nevet ad a tényeknek. Nincs más haza, csak az anyanyelv.” A legfontosabb hozadék pedig az album utóélete: a kötet olvasása, lapozgatása az olvasót is számvetésre készteti; mennyire ismeri hazáját, múltját, kultúráját, mindennapjait – és szereti-e.

Fülszöveg

Az iskolapadban kötelesség megtanulni Magyarország tájait, történelmét, tisztelni hőseit, hagyományait, memorizálni verseit, sorsfordító eseményeit. Ha azonban arra kell választ adni, hogy mi magunk valójában miért szeretjük hazánkat, csak nehezen találjuk a szavakat.
Ám meg kell próbálni. Újra és újra muszáj megmerítkeznünk Magyarország többször tört történelmében, népének és géniuszainak cselekedeteiben, alkotásaiban, hagyományaiban. Ehhez a kalandos utazáshoz kínál útbaigazítást kötetünk.
Munkánk a legnemesebb ismeretterjesztés hagyományaira épül. Gazdagon illusztrált írásai egyformán kívánnak szólni az észhez és a szívhez. Összefoglalják eddigi tudásunkat, és kedvet keltenek további olvasmányokhoz. Elmélyítik büszkeségünket, miközben bizonyos mértékig rámutatnak hibáinkra, közös gondjainkra is vagy a történelem forgandóságára és nemzeti jelképeink, hívószavaink jelentésének a módosulására. Állandó értékeinkre, eleink örökérvényű üzeneteire még ennél is inkább rá kívánnak világítani. Elgondolkodtatnak a múltról, a jelenről és a jövőről. Mert a hazaszeretetben lehet leginkább eggyé a nemzet.

 Hazádnak… A hazaszeretet nagy képeskönyve

Századvég, Budapest, 2007

Kötött, 220×270 mm, 394 oldal, 7875 forint

Szerkesztette: Cieger András
Szerzők: Cieger András, Benda Borbála, Dedinszky Zsófia, Kiss Réka, Osvai Katalin, Séra Júlia
Tervezte Varga Júlia
Képszerkesztő Markaly Zsuzsanna
Borítófotó Szűcs Tibor
Gyomai Kner Nyomda
ISBN: 9789637340550


Oldaltérkép